Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valaffischer vid Hovsjö Centrum, Södertälje. Valdeltagandet i Hovsjö Södra var 17,8 procent och Hovsjö Norra 20,3 procent.

Stora skillnader i valdeltagande – Stockholms län värst

BRYSSEL 10 juni 2019

Valdeltagandet i det svenska EU-valet spände från 13 till 83 procent. Se alla valdistrikt. – Det är djupt olyckligt att det är så ojämlikt, säger statsvetaren Linda Berg.

Som helhet registrerades ett valdeltagande på 55,27 procent – den högsta nivån i ett svenskt EU-val någonsin. Men mellan de drygt 6 300 valdistrikten i landet var skillnaderna markanta. 

Det lägsta – 12,8 procent – uppmättes i Ronna Norra i Södertälje. Högst var valdeltagandet i Södra Ängby i Bromma i Stockholm: 82,8 procent.

Av de tio valdistrikten med högst valdeltagande ligger åtta i Stockholms län respektive ett i Uppsala län och ett valdistrikt i Skåne.

Av de tio valdistrikten med lägst valdeltagande i Sverige ligger åtta i Stockholms län och två i Skåne.

– Vi vet sedan tidigare att områden som präglas av lägre socioekonomisk status och med en högre andel av personer som är utrikes födda tenderar att ha ett lägre valdeltagande till alla val inte bara Europaparlamentsval. Men eftersom det generellt sett är ett lägre valdeltagande till Europaparlamentsval jämfört med riksdagsval så blir de här skillnaderna oftast ännu tydligare vid ett Europaparlamentsval,  säger Linda Berg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Europaportalen.

– Det är djupt olyckligt att det är så ojämlikt. Det är naturligtvis önskvärt att ha ett högt valdeltagande i alla valdistrikt för att få ett så rättvisande resultat som möjligt av folkviljan, säger Linda Berg.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret