Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Toppkandidat Weber ger inte upp

BRYSSEL 24 juni 2019

Trots svagt stöd bland medlemsländerna och i EU-parlamentet insisterar EPP:s toppkandidat Manfred Weber att jobbet som ny kommissionsordförande är hans.

Tysken Manfred Weber är europeiska högerpartiet EPP:s toppkandidat att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Men få stats- och regeringschefer stödjer honom och de socialdemokratiska och liberala partigrupperna i EU-parlamentet har sagt att de inte kommer rösta för honom. Weber uppmanar nu EU-parlamentarikerna att försvara toppkandidatsystemet.

– Det vore tragiskt om några huvudstäders intressen ställer sig över valresultatet. Nu hänger det på EU-parlamentarikerna, sade Weber till Die Welt.

15-18 juli är första möjligheten för EU-parlamentet att rösta om ny ordförande i kommissionen. Formellt föreslås en kandidat av medlemsländernas stats- och regeringschefer vilken måste får stöd av minst 376 av de 751 EU-parlamentarikerna. Om kandidaten inte får den majoritet som krävs måste EU:s stats- och regeringschefer inom en månad, med kvalificerad majoritet, föreslå en ny kandidat.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret