Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Valdeltagandet ökade mest bland unga. Arkivbild.

Toppkandidater lockade få till EU-val

BRYSSEL 15 juli 2019 | Valdeltagandet ökade mest hos unga

Färre än en av tio EU-medborgare motiverade sitt deltagande i EU-valet med möjligheten att kunna påverka vem som blir nästa kommissionsordförande. Samtidigt visar den första eftervalsundersökningen att valdeltagandet ökade mest bland unga.

Inför förra EU-valet 2014 drev Europaparlamentet genom det så kallade toppkandidatsystemet där de europeiska paraplypartierna utsåg varsin kandidat att bli kommissionens ordförande. Systemet möttes med skepsis i många medlemsländer vars stats- och regeringschefer tidigare var de som utsåg kommissionsordföranden. Trots det blev en av toppkandidaterna, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, utsedd till kommissionsordförande.

Efter det senaste EU-valet 2019 användes systemet igen av EU-parlamentet, men ingen av dess toppkandidater fick någon av topposterna efter stats- och regeringschefernas maratonförhandlingar i Bryssel tidigare under juli.

I sin första eftervalsundersökning från EU-parlamentet framgår att systemet, där väljarna indirekt kunde rösta fram nästa kommissionsordförande, inte hade någon större dragkraft för att få folk till valurnorna. Endast åtta procent nämnde den möjligheten som en huvudanledning till att man röstade vilket ger en tiondeplats över de viktigaste motiven. 

Jämfört med förra EU-valet 2014 har dock andelen som för fram toppkandidatsystemet som anledning till att man röstade ökat från fem till årets åtta procent.

Den enskilt viktigaste anledning till att man röstade var att man ansåg det vara ens plikt, 52 procent av de tillfrågade framförde den anledningen.

Ökat valdeltagande hos unga

I genomsnitt var valdeltagandet i EU-valet 51 procent vilket är den högsta nivån på 20 år. EU-parlamentet eftervalsundersökning visar att den största ökningen jämfört med förra valet skedde hos unga under dem som var 24 år eller yngre. I den ålderskategorin ökade valdeltagandet med 50 procent. 

Men de yngre ligger fortfarande efter äldre personer sett till hur stor andel som faktiskt röstade. Valdeltagandet bland de yngre var 42 procent medan det var 54 procent bland 55-plussare.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret