Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
David Frost och Michel Barnier innan coronakrisen gjorde att förhandlingarna mellan EU och Storbritannien numera sker på distans. Arkivbild.

Arg brexitförhandlare till EU: Det behöver inte vara så här, tänk om

BRYSSEL 22 maj 2020

Storbritanniens David Frost uttrycker i ett argt brev sin frustration över att EU-sidan är orättvis i förhandlingarna om den framtida relationen. EU-förhandlaren Michel Barnier avvisar dock brittens klagobrev och uppmanar honom att ändra sin ton och fokusera på förhandlingarna. Europaportalen sammanfattar parternas argument.

För en vecka sedan avslutades den tredje rundan i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen när landet helt lämnar unionen vid årsskiftet. Från båda sidor förhandlingsbordet slog man fast att samtalen knappt rört sig framåt. 

I ett argt brev till EU-sidans chefsförhandlare Michel Barnier beklagar sig den brittiske huvudförhandlaren David Frost över att EU, enligt hans mening, behandlar Storbritannien orättvist jämfört med andra länder som unionen har internationella avtal med. Frost anser att EU ställer högre krav på Storbritannien än på andra länder för att sluta avtal på områden som frihandel, flygtrafik, fiske och kärnkraft.

”Vi finner det förbryllande att EU, istället för att snabbt försöka gå med på ett högkvalitativt set med avtal med en nära ekonomisk partner [Storbritannien], insisterar på ytterligare obalanserade villkor utan förlaga på en rad områden som en nödvändig förutsättning för ett avtal mellan oss”, skriver Frost som säger sig vara förvånad över EU:s inställning.

I sitt brev pekar han på andra avtal som EU har med länder utanför unionen där kraven är mindre än de man nu ställer på Storbritannien. Främst bland dessa krav är det som kallas ”rättvisa villkor” där EU kräver att Storbritannien rättsligt förbinder sig att inte börja konkurrera med företag i EU-länderna genom att sänka standarder för bland annat miljö, arbetsrätt, beskattning och statsstöd.

Den brittiske chefsförhandlaren skriver att inget demokratiskt land ska skriva under på sådana villkor och kallar EU:s förslag ”ett relativt lågkvalitativt handelsavtal där EU får en översyn över våra lagar och institutioner utan tidigare förebild”.

”Det behöver inte vara så här. Jag hopas att EU under de kommande veckorna tänker om om sina förslag på ett sätt som gör det möjligt för oss att finna en snabb och konstruktiv alternativ väg framåt”, avslutar David Frost sitt brev.

Barnier: Vi följer bara det vi enats om

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier svarade i ett liknande argt brev att förhandlingarna om den framtida relationen bättre sköts på ett seriöst sätt vid förhandlingsbordet.

”Jag skulle inte vilja att den tonen du har tagit dig påverkar den ömsesidiga tilliten och konstruktiva attityden som är grundläggande mellan oss”, skriver Barnier.

Han motiverar EU-sidans positioner i förhandlingarna med den politiska deklaration som båda sidor skrev under 2019 om grundbultarna för hur det framtida avtalet skulle se ut. 

I brexitdebatten har många förespråkare lyft fram att Storbritannien nu återfår sin suveränitet när man lämnar EU. Barnier pekar på att EU också är suveränt i dessa sammanhang och kan ställa de krav man vill på länder som vill ha tillgång till EU:s inre marknad och andra samarbetsområden.

”Trots vad ditt brev antyder finns det ingen automatisk rätt till några fördelar som EU kan ha erbjudit eller gett i andra sammanhang till andra, ofta mycket olika, partner. Vi accepterar inte att man tar russinen ur kakan ur våra tidigare avtal”, skriver Barnier.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret