Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Besviken Barnier: Förhandlingar med Storbritannien ”nedslående”

BRYSSEL 15 maj 2020 | "En reell oförståelse"

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier har svårt att dölja sin frustration över att samtalen med Storbritannien om den framtida relationen inte rör sig framåt.

Den tredje rundan av förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen när landet helt lämnar unionen vid årsskiftet. Positionerna har enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inte ändrats nämnvärt.

– Inga framsteg har varit möjliga inom de svåraste områden, sade Barnier på fredagen efter att förhandlingarna avslutats.

De svåraste områdena är bland annat fiske, så kallade rättvisa villkor och hur relationen ska efterlevas. Barnier anklagade britterna för att ”välja och vraka” bara, för dem fördelaktiga, aspekter på EU:s inre marknad men att inte vilja gå med på de villkor som ställs. Men även inom andra frågor går förhandlingarna på tomgång.

– Vi är besvikna över Storbritanniens bristande ambition på andra områden, sade Barnier som karaktäriserade förhandlingsrundan som ”nedslående”.

– Det verkar fortfarande finnas en reell oförståelse om konsekvenserna av det brittiska valet att lämna EU:s inre marknad och tullunion Storbritannien måste vara mer realistiskt, lämnar denna oförståelse bakom sig och ändrar sin strategi, sade Michel Barnier.

Ömsesidig oförståelse

Även den brittiska sidan beklagar att man knappt rör sig framåt i förhandlingarna.

– Det är svårt att förstå varför EU insisterar på ett ideologiskt angreppssätt vilket gör det svårare att nå en ömsesidigt fördelaktig uppgörelse, sade den brittiske chefsförhandlaren David Frost i ett uttalande.

Frost lyfte fram fiske och rättvisa villkor som stötestenar.

– Det stora hindret är EU:s insisterande på att inkludera nya och obalanserade förslag för så kallade ”rättvisa villkor” som skulle binda detta land till EU-lagar eller standarder, sade Frost som tillade att Storbritannien inte kommer att sluta något avtal så länge EU insisterar på detta.

EU-förhandlaren Michel Barnier kritiserade även det faktum att Storbritannien ännu inte presenterat sitt förslag på hur utträdesavtalets överenskommelse om situationen i Nordirland ska genomföras i praktiken.

Storbritannien har möjlighet att förlänga förhandlingarna om den framtida relationen med ett eller två år. Den brittiska regeringen har hittills avvisat en begäran om en sådan förlängning. Tidsfristen för att ändra sig löper ut sista juni.

Nästa förhandlingsrunda äger rum första veckan i juni.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret