Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter fredagens avslutade brexitförhandlingar med sin brittiske motsvarighet David Frost.

Alltjämt inga framsteg i brexitförhandlingarna

BRYSSEL 5 juni 2020

På fredagen efter den sista planerade förhandlingsrundan har EU och Storbritannien inte kommit närmare en lösning. Britterna uppmanas att respektera de löften man avgett.

Den fjärde, och sista i nuläget planerade, rundan i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen avslutades på fredagen. Liksom under de tre föregående rundorna ser EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inte att parterna kommer varandras positioner närmare om hur samarbetet inom handel och andra områden ska se ut efter årsskiftet när Storbritannien helt lämnar EU.

– Sanningen är att det denna vecka inte gjorts några signifikativa framsteg, sade Barnier.

Han menade att britterna steg för steg backat från de åtaganden som premiärminister Boris Johnson gjorde i oktober när den så kallade politiska förklaringen undertecknades av båda sidors högsta ledare. Den icke-bindande texten utgör grunden för EU:s förhandlingsmandat.

– Vi ber inte om något annat än respekt för den politiska förklaringen. Vi måste hålla oss till våra åtaganden om vi vill ta oss framåt. Detta dokument finns på alla språk, inklusive engelska. Det är inte svårläst, bra helgläsning, sade Barnier.

– Det är för oss den enda giltiga referenspunkten i dessa förhandlingar. Trots det fortsätter våra brittiska motsvarigheter runda efter runda att ta avstånd från denna gemensamma grund, sade Barnier som gav exempel på fyra områden där han menar att britterna inte längre respekterar den politiska förklaringen: rättvisa konkurrensvillkor, kärnsäkerhet, penningtvätt och finansiering av terrorism samt styrningsformen av den framtida relationen.

Även inom den heta frågan om fiske menar Barnier att britterna backat från tidigare åtaganden genom att insistera på att EU och Storbritannien på årsbasis ska förhandla om fiskekvoter i brittiska vatten. Något som är omöjligt, enligt EU-förhandlaren.

Storbritannien kritiserades också för att vägra diskutera den framtida relationen inom utrikespolitik, utveckling och försvar. 

Den brittiske brexitförhandlaren David Frost instämde att framstegen varit begränsade. Han tillade att tonen varit positiv men att det nu krävs ett annat format än det nuvarande, som sker på distans på tjänstemannanivå, för att kunna komma framåt. 

– Vi är nu vid en viktig punkt i förhandlingarna. Vi närmar oss gränsen för vad vid kan åstadkomma genom formella förhandlingsrundor på distans, sade Frost.

Alltid i sista stund

Storbritannien har fram till sista juni på sig att be om en förlängning av förhandlingarna på ett eller två år, en möjlighet som britterna hittills avvisat. Om det inte blir någon förlängning måste man hinna nå en eventuell överenskommelse senast sista oktober för att den ska formellt ska hinna godkännas i alla medlemsländer, EU-parlamentet och Storbritannien, enligt Michel Barnier.

I den första omgången av brexitförhandlingarna, om villkoren för själva utträdet ur EU, passerade man med råge den då utsatta tidsfristen. Barnier räknar med att något liknande kan ske även denna gång.

– Ett avtal av denna vikt sluts alltid i sista stund, om det blir ett avtal, sade Michel Barnier som tillade att förutsättningarna för att ens börja försöka nå en slutlig överenskommelse i dagsläget inte finns på plats.

Toppmöte EU - Storbritannien

Härnäst väntar ett toppmöte mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och den brittiske premiärministern. Det väntas äga rum någon gång i mitten av juni och man hoppas att det ska ge ny politisk vikt till förhandlingarna. 

En femte förhandlingsrunda väntas äga rum i slutet av juni eller början av juli.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret