Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bedrägerier mot EU-budgeten sker både när olika typer av EU-stöd betalas ut och när EU tar in tullar på importerade varor. Arkivbild.

Bedrägeribekämpare: Minskat fusk mot EU-budgeten

BRYSSEL 20 september 2021

För femte året i rad minskar antalet misstänkta bedrägerier mot EU:s budget.

Under fjolåret rapporterades det in 1 056 så kallade bedrägliga oegentligheter till EU:s antibedrägerisbyrå Olaf, enligt en rapport publicerad på måndagen.

Sammanlagt berörs 371 miljoner euro i EU-budgeten av fusket. Det är en minskning med runt en femtedel jämfört med 2019 och femte året i rad som denna siffra minskar.

Bedrägerier mot EU-budgeten sker både på inkomstsidan och på utgiftssidan genom fusk med olika typer av EU-stöd. En del av inkomsterna till EU-budgeten kommer från de tullar som medlemsländerna lägger på importerade varor. En vanlig typ av bedrägeri är att sätta ett lägre värde på importvarorna och därmed minska tullsatsen.

Fördelat på medlemsländerna rapporterades flest misstänkta bedrägliga oegentligheter in i Rumänien följt av Belgien. I Rumänien sker bedrägerierna främst med EU-bidrag och i Belgien främst på inkomstsidan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret