Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Erik Bergkvist (S) Europaparlamentariker.

Debatt: Debatt: Moderat antivindkrafts-populism riskerar grön omställning

Erik Bergkvist (S). 14 februari 2022

EU-parlamentet är på väg att anta en europeisk strategi för förnybar energi till havs. För Sverige har den havsbaserade vindkraften stor potential och står dessutom redo att byggas direkt. Tyvärr bromsas denna utveckling just nu i Sverige av Moderaterna. Det skriver Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker.  

På tisdag röstar EU-parlamentet om en europeisk strategi för förnybar energi till havs. Att EU ligger i framkant i den gröna energiomställningen är av största vikt. Vi behöver arbeta tillsammans för att klara klimatmålen, hantera framtidens energibehov och samtidigt kunna hålla elpriserna på rimliga och förutsägbara nivåer.  

Ska vi kunna lyckas med den gröna omställningen kommer vi att behöva ta gemensamt ansvar. En av hörnstenarna när Europas beroende av kol och olja ska fasas ut och Sveriges framtida behov av elektricitet ska lösas kommer att vara den havsbaserade vindkraften. Den ger hög effekt, är billig och kan resas snabbt. Intresset för att bygga är stort och regeringen har nyligen beslutat att Svenska Kraftnät ska bygga ut transmissionsnätet för att kunna ansluta mer havsbaserad vindkraft.

Potentialen är stor

De flesta av bitarna är alltså på plats för att kunna bygga ut vindkraften till havs, och potentialen är stor. En rapport beställd av Svensk Vindenergi beräknar att den havsbaserade vindkraften skulle kunna stå för 45 procdent av Sveriges energibehov 2050.

Men då måste hela Sverige vara med. Under lång tid har det varit norra Sverige som stått för den största delen av vindkraftsproduktionen, medan södra Sverige stått för det mesta av konsumtionen. Redan idag ser vi stora bekymmer med överföringskapaciteten mellan norr och söder, med stora svängningar i elpriserna som följd. Visst kan det verka bekvämt att turbinerna står långt utom synhåll, men det är varken hållbart eller rättvist. 

Kompakt moderat motstånd

Moderaterna i Stockholms län säger nej till havsbaserad vindkraft i hela skärgården. I Bohuslän och i Gävle har man också nyligen uttalat sig emot att vindkraft byggs utanför kusten. Häromveckan uppdagades att Moderaterna i Kävlinge delar ut flygblad föreställande en vindkraftpark ”placerad” bara ett fåtal meter från en badplats. Det är argumentation byggd på lögner, vilket skadar förtroendet för politiken. Moderaternas motstånd mot vindkraften är på många platser kompakt, men något bättre alternativ presenteras sällan.

Jag bor själv i Västerbotten och jag känner väl till debatten som uppstår när nya vindkraftsparker ska byggas. Det är viktigt att samhället och lokalbefolkningen inkluderas i besluten för att konflikter ska kunna undvikas.

Politikens uppgift

Det är politikens uppgift att se till att allas röster blir hörda, men även dess plikt att ta ansvar för det större sammanhanget. Ska framtidens elproduktion kunna lösas är det centralt att alla också bidrar. Åsikten ”gärna vindkraft, men inte här” är en tankemässig återvändsgränd, och att driva den ståndpunkten är att ägna sig åt populism.

Sverige har mycket goda förutsättningar att bli ledande när det gäller den havsbaserade vindkraften, och vi borde vara en förebild för resten av EU. Utvecklingen går som snabbast framåt när vi lär av varandra. Då duger det inte att vissa anser sig har rätten att ducka för ansvaret för vår gemensamma framtid.

Erik Bergkvist (S)
Europaparlamentariker 

Mer fakta

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret