Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Marine Le Pen, här i en debatt i EU-parlamentet 2016, var EU-parlamentariker 2004-2017.

Presidentkandidaten Le Pen utreds för misstänkt EU-förskingring

BRYSSEL 19 april 2022

Bara dagar innan andra omgången i det franska presidentvalet på söndag – där högernationalistiska Marine Le Pen står mot liberalen och sittande presidenten Emmanuel Macron – har Le Pen hamnat i blåsväder, anklagad för att ha förskingrat stora summor EU-medel.

Det var den franska tidningen Médiapart som på påskafton avslöjade att Marine Le Pen är under utredning för att ha förskingrat nästan 140 000 euro – motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor – av EU-medel under sin tid som EU-parlamentariker mellan 2004 och 2017. 

I mitten av mars ska EU:s antibedrägeribyrå OLAF ha lämnat över en rapport till det franska rättsväsendet där presidentkandidaten tillsammans med tre partikollegor – varav hennes egen pappa Jean-Marie Le Pen – pekas ut för att ha använt EU-pengar till felaktiga syften. 

Det handlar om den budgetlinje som ledamöter i EU-parlamentet kan använda för utgifter under utövandet av deras politiska uppdrag. Olaf hävdar att vissa av dessa utgifter var "fiktiva", oftast till förmån för företag med närhet till Le Pens parti Nationell samling, till dess parlamentsledamöter eller till partigruppens personal i EU-parlamentet.

Exempelvis begärde Marine Le Pen ersättning för hotell- och resekostnader för 13 parti-anställda för ett internt evenemang som officiellt var tänkt att diskutera "regionerna och Europa inför finanskrisen." Men i ett brev till parlamentet hävdade en av deltagarna enligt uppgift att mötet i själva verket var för att förbereda det interna valet till ordförandeposten för Nationella fronten. 

Anklagelserna avvisas av Marine Le Pens advokat Rodolphe Bosselut som ifrågasätter “sammanträffandet” att avslöjandet kommer bara dagar innan presidentvalets slutomgång, rapporterar Médiapart. 

Den franska åklagarmyndigheten bekräftar för Médiapart att den analyserar rapporten.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret