Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Fossila bränslen åter störst för elproduktionen i EU

BRYSSEL 4 juli 2022

Förnybara energikällor gick under coronaåret 2020 för första gången om fossila bränslen för att producera elektricitet i EU. Men i fjol återtog olja, kol och gas förstaplatsen.

År 2020 stod för första gången sedan mätningarna började förnybara energikällor för det största bidraget till den sammanlagda elproduktionen i EU. Under fjolåret, där den totala elproduktionen efter coronainbromsningen 2020 åter ökade, återtog fossila bränslen dock första platsen. Framför allt är det användningen av kol för att generera el som ökade. Det visar en sammanställning från Eurostat.

Trenden sedan toppåret 2007 är dock en minskad elproduktion av fossila bränslen och en ökning av förnybara energikällor. Kärnkraften som andel av den totala produktionen har minskat något. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Vind och vatten i topp bland förnybart

De två enskilt viktigaste förnybara energikällorna för elproduktionen i EU är vindkraft följt av vattenkraft. El från vattenkraftverk har alltid varit en viktig källa men energi från både sol och vind har ökat markant sedan 1990. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Naturgas och kol viktigaste fossila bränslena

El från naturgas utgör mer än hälften av elproduktionen från fossila bränslen. Kol ligger inte långt därefter men kolanvändningen har sedan 1990 i det närmaste halverats. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Stora skillnader mellan EU-länderna

EU har en rad klimatmål med minskad och renare energianvändning. Hur målen ska nås är det i stor grad upp till medlemsländerna själva att avgöra. Sverige är det EU-land som har klart minst andel fossila bränslen i sin så kallade energimix, endast drygt 2 procent. I fossiltoppen återfinns öländer som Cypern och Malta, men även Polen. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret