Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tyska liberalen Ulrike Müller har varit ansvarig för att ta fram EU-parlamentets syn på kommissions skogsstrategi.

EU-parlamentet: EU ska respektera nationell skogspolitik

BRYSSEL 13 september 2022

EU-parlamentet gav på tisdagen sin syn på en hållbar skogsförvaltning i Europa. En majoritet av de svenska ledamöterna stödde uttalandet.

– Texten anger att skogen är förnybar och att det ska användas i linje med nationella förhållanden. Och det är ju något som säkrar skogsbruket i Sverige, säger Heléne Fritzon (S) som idag tryckte på ja-knappen. 

Rapporten är ett uttalande om EU-kommissionens skogsstrategi för 2030 från juli 2021 som innehåller rekommendationer för att öka mängden och kvaliteten på skogarna i EU och stärka deras skydd, återställande och motståndskraft. 

Bland annat betonar parlamentet EU:s skyldighet att respektera medlemsstaternas behörighet i skogsfrågor. 

– Våra skogar står inför fler utmaningar och förväntningar än någonsin – inte bara på grund av klimatförändringarna. Vi behöver EU:s nya skogsstrategi för att uppnå politisk samstämmighet på alla nivåer så att skogar och skogsbrukare kan möta dessa utmaningar och förväntningar, sade den tyska liberalen Ulrike Müller, som varit ansvarig för parlamentets rapport, inför dagens omröstning. 

– För att leverera måste strategin bygga på principerna om multifunktionalitet, hållbar skogsförvaltning, ägare och skogsbrukare som nyckelpelare för genomförandet, och på en nedifrån-och-upp-strategi för att spegla alla skogars lokala unika karaktär, fortsatte hon. 

Från svenskt håll har man tidigare varit väldigt kritisk till kommissionens skogsstrategi– kritik som har avfärdats av EU-kommissionen. I dagens omröstning röstade en majoritet av svenskarna för parlamentets uttalande. En av dem var kristdemokraten Sara Skyttedal. 

– Förslaget är betydligt bättre än vad man kan förvänta sig när det kommer till EU:s syn på skogen, kommenterade hon rapporten inför omröstningen på en pressträff. 

Även socialdemokraten Heléne Fritzon röstade idag för rapporten. 

– Det är framför allt att man skriver in i texten att skogen är förnybar och att det ska användas i linje med nationella förhållanden. Och det är ju något som säkrar skogsbruket i Sverige och Finland. Det måste vi ju återkomma till och bevaka, sade hon på samma pressträff. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret