Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Johan Nissinen (SD) tar över efter Jessica Stegrud (SD) i EU-parlamentet. Akrivbild.

Ny svensk EU-politiker vill driva snusfrågan

BRYSSEL 29 september 2022

Sverigedemokraternas nya EU-parlamentariker Johan Nissinen vill göra snus lagligt i hela EU. Även energifrågor är något han vill prioritera.

Sverigedemokraten Johan Nissinen kommer att ersätta Jessica Stegrud (SD) som lämnar Europaparlament efter att hon fått en plats i riksdagen. Han kommer att ta över de platserna i de utskott hon suttit i, bland annat industriutskottet.

– Då kommer energifrågor att vara högt prioriterat, särskilt kärnkraft. Jag blir skuggrapportör för betänkandet om mikrochips, vilket är ett väldigt intressant och viktigt betänkande, sade Nissinen i ett uttalande till Europaportalen.

Skuggrapportör innebär att han företräder Sverigedemokraternas partigrupp ECR i förhandlingarna om EU-parlamentets ståndpunkt i frågan.

Han kommer även få plats i kvinnoutskottet och bli ersättare i ekonomiutskottet.

Johan Nissinen har suttit i riksdagen 2014-2018 och är sedan 2019 politiskt sakkunnig till EU-parlamentarikern Peter Lundgren, tidigare sverigedemokrat, men som efter ha dömts för sexuellt ofredande är politisk vilde.

Snus och skattepengar

Andra frågor som Johan Nissinen vill driva är ”stoppa slöseriet” i EU.

– Hur EU spenderar våra skattepengar är för mig en högt prioriterad fråga, sade Nissinen.

Han pekar även ut unionens inre marknad som ”det centrala” i EU-samarbetet och kommer arbeta för att snuset ska bli lagligt att sälja i hela EU.

– Det är […] inte logiskt att snus är förbjudet i alla EU-länder utom Sverige, när cigaretter är lagligt i samtliga EU-länder, sade han.

I slutet av 2018 avslog EU-domstolen en begäran från tobakföretaget Swedish Match om att få sälja snus i resten av unionen.

I nästa vecka väntas EU-parlamentets talman meddela att Jessica Stegrud lämnar församlingen. När Johan Nissinen formellt kan tillträda är ännu inte klart.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret