Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen åtgärder för att få ner de rusande energipriserna.

Skarpa förslag idag – så vill EU-kommissionen lösa energikrisen

BRYSSEL 7 september 2022

Smarta elbesparingar, riktat stöd till de mest utsatta och pristak för rysk gas – det är några av EU-kommissionens förslag för att tackla de rusande energipriserna. 

– Åtgärderna ska skydda utsatta konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon presenterade förslagen på onsdagen.

EU-kommissionen föreslog idag onsdag en rad nödåtgärder som ska mildra den pågående energikrisen, förslag som Europaportalen i fredags rapporterade om skulle kunna komma. Förslagen ska diskuteras av EU:s energiministrar vid ett extrainsatt möte på fredag. 

– Vi står inför en extraordinär situation, eftersom Ryssland är en opålitlig leverantör och manipulerar våra energimarknader. Vi konfronteras med astronomiska elpriser för hushåll och företag och med enorm marknadsvolatilitet, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en pressträff på onsdagen. 

– Därför föreslår vi en uppsättning omedelbara åtgärder som kommer att skydda utsatta konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, sade hon. 

Ta från de rika och ge till de fattiga

För det första handlar det om smarta elbesparingar. När den globala energiförsörjningen är knapp krävs smarta minskningar av efterfrågan, enligt von der Leyen som föreslår ett obligatoriskt mål för att minska elanvändningen under de timmar när elförbrukningen är som högst. 

Kommissionen föreslår också ett tak för hur stora intäkter företag som producerar el med låga kostnader kan få. Bolag med låga produktionskostnader, som de flesta förnybara energikällor, kan idag ta ut lika höga priser som de med höga produktionskostnader och gör därmed stora vinster. 

Dessa vinster föreslås nu istället användas för att stödja utsatta människor och företag. 

Samma sak föreslås gälla för olje- och gasbolag som också har gjort stora vinster. 

– Vi föreslår därför ett solidaritetsbidrag för fossilbränsleföretag. Alla energikällor måste hjälpa till att hantera denna kris, sade von der Leyen. 

Intäkterna från det här bör enligt EU-kommissionen gå till att stödja utsatta hushåll och investera i rena och inhemska energikällor.

Stöd till bolag och tak för rysk gas

Kommissionen vill också stötta energibolag att klara av marknadens volatilitet, prissvängningar, genom att underlätta för medlemsländer att ge företagen likviditetsstöd. 

– Vi kommer att uppdatera vårt tillfälliga ramverk så att statliga garantier kan levereras snabbt, sade Ursula von der Leyen.

Kommissionen föreslår slutligen ett pristak för rysk gas.

– Målet här är mycket tydligt. Vi måste minska Rysslands intäkter som Putin använder för att finansiera detta fruktansvärda krig mot Ukraina, sade von der Leyen. 

Redan minskat beroendet av rysk gas

Ursula von der Leyen underströk samtidigt att EU redan tagit betydande steg för att minska beroendet av rysk energi. 

– Vi har ökat vår beredskap och försvagat Rysslands grepp om vår energiförsörjning genom att minska efterfrågan – vilket gjort att våra gemensamma lager ligger på 82 procent.

EU har också ökat leveranserna av gas från bland annat USA, Norge, Algeriet, Azerbajdzjan – Norge levererar nu mer gas till EU än Ryssland. Stora investeringar görs nu också inom förnybar energi som produceras inom EU. 

Enligt von der Leyen ger ansträngningarna redan resultat. 

– I början av kriget utgjorde Rysslands gas 40 procent av all importerad gas. Idag är den nu nere på endast 9 procent av vår gasimport, sade hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret