Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En av tre företag som erbjuder betaltjänster har inte direktöverföringar i euro som alternativ i dag. Arkivbild.

Direktbetalningar ska bli norm i EU

BRYSSEL 26 oktober 2022

Det ska bli lättare, billigare och säkrare att göra direktöverföringar. Men bara i euro.

I dag utgör direktbetalningar endast en tiondel av alla överföringar av pengar i EU. Om marknaden själv fick styra skulle de ta ytterligare ett årtionde att göra direktbetalningar till standard. Det menar EU-kommissionen som i dag onsdag förslår åtgärder för att fler betalningar ska ske omedelbart.

– Alla ska kunna skicka och ta emot pengar inom tio sekunder, dygnet och året runt, sade eurokommissionär Valdis Dombrovskis.

Varje dag är närmare 200 miljarder euro från traditionella betalningar ”inlåsta” i banker och liknande, enligt kommissionen.

– När dessa väl frigjorts kan de tas till vara för utgifter och investeringar och bidra till ekonomisk tillväxt i EU, sade Dombrovskis.

Enligt förslaget ska alla som erbjuder överföringar i euro ha ett direktbetalningsalternativ. Kommissionen vill även se ett tak på de avgifter som tas vid direktbetalningar så att det inte blir dyrare att göra sådana betalningar än traditionella betalningar som ibland kan ta dagar. Säkerheten för direktbetalningar ska höjas, enligt kommissionens förslag.

Kommissionen ser flera fördelar med direktbetalningar: Företag, i synnerhet mindre, får större kontroll över sitt kassaflöde. Snabbare expediering av varor köpta på nätet. Avgifter för försenade betalningar kan undvikas. För banker och fintech öppnar det nya innovationsmöjligheter och att konkurrera med internationella företag. För välgörenhetsorganisationer blir det lättare att snabbt för över pengar i exempelvis en internationell kris.

– Det kommer också att bidra till att stärka eurons internationella roll och bidra till våra bredare mål för digitalisering, sade Valdis Dombrovskis.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret