Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
FN:s klimatkonferens COP27 äger rum i Egypten den 6–18 november och FN-konferensen om biologisk mångfald i Kanada den 7-19 december. Arkivbild.

EU: Rika länder måste göra mer för klimatet

BRYSSEL 25 oktober 2022

EU anser att andra rika länders klimatmål är otillräckliga och kräver att de skyndar på sina utsläppsminskningar inför FN:s årliga klimattoppmöte. De har även enats om sin förhandlingsposition om biologisk mångfald.

EU-ländernas klimatministrar enades på måndagskvällen som inte gemensam position när världens länder i början av november träffas i Egypten för årets FN-klimattoppmöte.

– Mötets viktigaste framgång för mig är att vi efter långa förhandlingar lyckats nå en kompromiss för ett mandat inför klimatkonferensen i november, COP27. EU vill vara en förebild, sade Anna Hubáčková, Tjeckiens miljöminister.

I sitt mandat slår EU-länderna fast ”att den globala ambitionsnivån måste höjas avsevärt” för att nå Parismålet från 2015 om en global uppvärmning på 1,5 [De] nationellt fastställda bidragen och uppdateringarna av dessa [är] i nuläget otillräckliga. Därför bör alla länder lägga fram ambitiösa mål och strategier, och särskilt större ekonomier bör se över och skärpa sina nationellt fastställda bidrag i god tid inför COP27”, heter det.

Två knäckfrågor

EU:s bidrag till FN:s klimatmål från Paris 2015 är närmast målet att till 2030 ha minskat utsläppen med minst 55 procent. Detta mål kommer samtidigt att justeras upp i samband med att EU-länderna enats om att göra sig oberoende av rysk gas, kol och olja. 

En av de två knäckfrågorna för ministrarna var hur mycket EU:s 2030-mål ska höjas och därmed presenteras som unionens stärkta klimatmål i FN. I kompromissen enades man att uppdatera målen så snart man enats som de ”väsentliga delarna” vilket väntas ske innan årets slut.

Den andra knäckfrågan var formuleringen av den globala utfasningen av kol. Kompromissen blev en uppmaning till världens länder att ”att sluta med oförminskad kolanvändning genom utfasning och upphöra med ineffektiva subventioner för fossila bränslen för att påskynda energiomställningen.”

En annan viktig fråga är löftet från rika länder att årligen kollektivt bidra med 100 miljarder dollar till fattigare länder för deras klimatomställning. I år ser det målet ut att missas, men ministrarna räknar med att det kommer att nås under nästa år.

I förra veckan gjorde EU-parlamentet ett inspel om vad de anser att EU-länderna bör driva för linje på klimattoppmötet och ville bland annat se att löftet om pengar till fattigare länder faktiskt uppfylls.

Världsnaturfonden välkomnar i ett uttalande EU-ländernas gemensamma position inför FN-mötet i Egypten.

”EU:s åtagande att så snart som möjligt stärka sina [nationella mål i 2030-paketet] visar dess ambition att visa ledarskap, trovärdighet och solidaritet på global nivå, sade Shirley Matheson på Världsnaturfondens EU-kontor.

EU-positionen om biologisk mångfald

Klimatministrarna slog även fast sin gemensamma EU-position och mandat inför FN:s toppmöte om biologisk mångfald som äger rum i Kanada i mitten av december.

– De globala bestånden av djur och växter har rasat med närmare 70 procent under de senaste 50 åren. Vi har helt enkelt inte råd att förlora mer tid, varnade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius efter måndagens möte.

I sitt mandat vill EU-länderna se ”ett ambitiöst, omfattande och omvälvande globalt ramverk för biologisk mångfald för perioden efter 2020 som omfattar långsiktiga mål för 2050.”

I FN:s 2030-mål för biologisk mångfald strävar EU efter att bevara minst 30 procent av landområden och världshaven, stoppa den av människan orsakade utrotningen av kända hotade arter och minska nivåerna och riskerna för föroreningar från alla källor.

I ett separat uttalande kallar Världsnaturfonden EU-ländernas ståndpunkt inför FN-mötet om biologisk mångfald för ”positiv” men att ”EU måste öka sina ambitioner när det gäller att ta itu med drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald och gå med på att halvera det globala fotavtrycket från produktion och konsumtion till 2030.”

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret