Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Står ensam. Tysklands finansminister Christian Lindner fick försvara sin regerings stödåtgärd när EU:s finansministrar träffades i Luxemburg på tisdagen.

Tyskt solospel i gasprisfrågan kritiseras

BRYSSEL 4 oktober 2022

Tyskland säger nej till ett gaspristak på EU-nivå – men antar samtidigt ett massivt stödpaket för att sänka gaspriserna på hemmaplan. Åtgärden har väckt starka känslor i EU-kretsar och kritiker anklagar Tyskland för att bara se till sina egna intressen. Men Sverige ser möjligheter till prissänkningar.

Tyskland har hamnat i blåsväder i EU-kretsar efter att den tyska regeringen i förra veckan tillkännagjort ett energistöd på 200 miljarder euro för att skydda tyska konsumenter och företag mot de höga energipriserna – samtidigt som de har motsatt sig ett EU-samordnat pristak på gas som en stor grupp medlemsländer tryckt på för. 

Tysklands agerande har skapat stor irritation hos övriga EU-länder, rapporterar Politico.  Oron är stor att det kommer att förvärra gaspriskrisen för andra EU-länder i och med att Tyskland kan bjuda över andra på gasmarknaden, vilket leder till en ökning av marknadspriserna. 

Att det kommer från just Tyskland gör det extra bittert då kritiker i EU-kretsar anser att landet, näst efter Ryssland, bär den största skulden för den enorma ökningen av gaspriserna i Europa då landet inte agerat tidigare för att minska sitt stora beroende av rysk gas, skriver Politico. 

“Väcker frågor”

I en opinionsartikel publicerad i flera europeiska tidningar på måndagen skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni tillsammans med EU-kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton, att Tysklands stora stödpaket “väcker frågor”. 

När EU:s ekonomiministrar idag tisdag träffades i Luxemburg var kritiken utåt sett nedtonad. 

– Vår poäng är inte kritisera individuella länder utan att hitta vägar framåt. För om vi vill undvika fragmentering och möta den här krisen så tror jag vi behöver mer solidaritet och få ytterligare verktyg på plats, sade kommissionär Paolo Gentiloni på väg in till mötet.

Frankrike var ett av de länder som tryckt på för ett EU-gemensamt pristak på gas. Den franske finansministern Bruno LeMaire ville på tisdagen dock inte heller kritisera Tyskland när han anlände till dagens ministermöte i Luxemburg – men underströk vikten av att EU agerar i enighet. 

– Jag tror att från och med nu behöver vi ha en långsiktig övergripande ekonomisk strategi som vi definierar tillsammans. Prisökningen på fossil energi är strukturell, det kommer inte försvinna över en natt, sade han. 

Tysklands finansminister Christian Lindner försvarade på tisdagsmorgonen stödåtgärden som han beskrev som riktad och ska löpa över flera år. 

– Vårt paket är proportionellt om man jämför storleken och sårbarheten i den tyska ekonomin, sade Lindner till journalister på väg in till tisdagens rådsmöte. 

Sverige avvaktande

Den svenska finansministern Mikael Damberg sade efter mötet att frågan hade varit uppe för diskussion bland ministrarna men att det är svårt att utvärdera möjliga effekter av den tyska åtgärden innan man vet hur förslaget faktiskt ser ut. 

– Vi vet omfattningen av fonden men vi vet inte hur mycket som kommer att användas eller hur, sade han, och fortsatte: 

– Skulle de införa ett system som sänker gaspriserna i Tyskland skulle det få en effekt på elpriserna i Sverige eftersom det är de höga gaspriserna i Tyskland som importeras till Sverige. Skulle då å andra sidan gå in med väldigt förmånliga stöd till tyska företag skulle som skulle göra att svenska företag inte har lika stora förutsättningar så skulle det kunna bli konkurrenssituationer där, sade Mikael Damberg men konstaterade att man nu måste invänta det färdiga förslaget. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret