Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den grekiska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Eva Kaili är en av EU-parlamentets 14 vice talmän. Arkivbild.

EU-parlamentariker gripna för korruption och penningtvätt i Qatarhärva

BRYSSEL 12 december 2022

Flera personer, varav två EU-parlamentariker, har gripits i en belgisk utredning anklagade för att ha tagit emot mutor för att påverka beslut till Qatars fördel.

– Om det bekräftas att någon har tagit emot pengar för att försöka påverka EU-parlamentets åsikter kommer det verkligen att bli en av de mest dramatiska korruptionsaffärerna under de senaste åren, säger EU-kommissionär Paolo Gentiloni.

I fredags utförde belgisk polis flera husrazzior mot personer misstänkta för ha tagit emot mutor. En av dem är Eva Kaili, en grekisk socialdemokratisk EU-parlamentariker och tillika en av parlamentets talmän. 

”Det finns misstankar om att personer med politiska och/eller strategiska positioner i Europaparlamentet har fått stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut”, heter det på söndagen i ett uttalande från den belgiska federala åklagarmyndigheten som utrett frågan i flera månader.

Kaili har anhållits tillsammans med tre andra personer.

”De anklagas för medlemskap i en kriminell organisation, penningtvätt och korruption”, heter det vidare i uttalandet.

I samband med razziorna lade polisen enligt medieuppgifter beslag på 600 000 euro i kontanter. Pengarna ska de ha fått av qatarier för att påverka beslut i EU-parlamentet till fördel för landet.

Eva Kaili beskrivs av Politico som en av ”de mest uttalande försvararna av Qatar” och kallade nyligen Qatar för ett ”föregångsland när det gäller löntagares rättigheter”.  Kaili har uteslutits ur den socialdemokratiska partigruppen S&D, sitt grekiska parti Pasok och vänts fråntas sin roll som vice talman i EU-parlamentet.

Bland de övriga anhållna ska enligt uppgifter även finnas den tidigare italienske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Antonio Panzeri, dennes förre assistent tillika Eva Kailis partner Francesco Giorgi och Niccolò Figà-Talamanca, generalsekreterare för organisationen No Peace Without Justice.

Två av de misstänkta personer – Luca Visentini, italiensk generalsekreterare för Europafacket och Eva Kailis far – ska ha släppts, uppger flera medier.

Antonio Panzeris hustru och dotter har samtidigt gripits av italiensk polis via en europeisk arresteringsorder, rapporterar Corriere della sera.

Ytterligare polistillslag

I lördags utfördes ytterligare en polisrazzia mot den belgiske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Marc Tarabella, skriver belgiska Knack. En dator och en mobiltelefon beslagtogs men Tarabella har inte tagits in för förhör. Han tillbakavisar att han skulle ha tagit emot några pengar eller gåvor från qatarier.

– Jag har absolut inget att dölja och jag ska svara på alla frågor från utredarna om det kan hjälpa dem att kasta ljus på denna fråga, sade Tarabella i en kommentar.

Marc Tarabella är vice ordförande i EU-parlamentets delegation för förbindelserna med Arabiska halvön, där bland annat Qatar ingår. I delegation sitter även Eva Kaili. Enligt belgiska public service VRT har Tarabella under den senaste tiden var ”påfallande positiv” om mänskliga rättigheter och löntagares rättigheter i Qatar.

Inget visum till EU för qatarier

I EU-parlamentet behandlas ett förslag om att ge Qatar, Oman, Ecuador och Kuwait viseringsfrihet till EU, det vill säga att de ska kunna resa in utan att ansöka om visum. I början av december röstade det ansvariga utskottet för förslaget och frågan väntades komma upp på veckans EU-parlamentsmöte i Strasbourg. Men flera parlamentariker ska ha bett om att skjuta upp omröstningen och samtidigt hålla en debatt om korruptionsanklagelserna. Under måndagen väntas även ledarna för EU-parlamentets partigrupper diskutera frågan.

EU-kommissionär: En av de mest dramatiska korruptionsaffärerna

Den italienske socialdemokratiske EU-kommissionären Paolo Gentiloni kommenterade i helgen uppgifterna för Rai.

– Om det bekräftas att någon har tagit emot pengar för att försöka påverka Europaparlamentets åsikter kommer det verkligen att bli en av de mest dramatiska korruptionsaffärerna under de senaste åren, sade Gentiloni.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell kommenterade på måndagsmorgonen händelsen.

– Uppgifterna är mycket, mycket oroande. Jag är säker att ni förstår att detta är mycket allvarliga anklagelser, sade Borrell.

Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani menar att händelsen undergräver EU-parlamentets rykte.

”Detta är ett rent ut sagt avskyvärt beteende. Det undergräver institutionens rykte på värsta möjliga sätt. Att få betalt för att berömma Qatars arbetsrättigheter inom EU är rent skitsnack om du frågar mig”, skriver Al-Sahlani på twitter.

De gripna EU-parlamentarikerna tillhör den socialdemokratiska partigruppen S&D där även svenska Socialdemokraterna ingår.

– Jag är givetvis jätteförbannad, precis såsom alla andra av mina kollegor. Korruption är ju ett vidrigt brott, sade EU-parlamentariker Evin Incir (S) till Ekot.

Avvisas av Qatar

Från Qatar avvisas anklagelser om att ha tillhandahållit mutor, uppger Reuters.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret