Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En ny EU-lag som presenterades på torsdagen syftar till att minska löneskillnaderna mellan människor som beror på kön.

Tuffare EU-regler ska minska löneskillnader mellan könen

STOCKHOLM 15 december 2022

Under mottot lika lön för lika arbete har förhandlare från Europaparlamentet och medlemsländerna blivit överens om nya hårdare EU-regler för att minska omotiverade löneskillnader mellan könen. De svenska Europaparlamentarikerna är dock inte överens om varken formen eller nyttan med förslaget.

På torsdagen blev Europaparlamentet och EU-ländernas förhandlare överens om att företag med minst 100 anställda måste lämna ut information som gör det lättare att jämföra löner för att avslöja eventuella omotiverade löneskillnader mellan könen. Om det visar sig att löneskillnaderna är fem procent eller mer måste arbetsgivare och arbetstagarrepresentanter göra en gemensam lönebedömning. Med den nya EU-lagen, som parlamentet och ministerrådet formellt måste godkänna innan det kan börja gälla i medlemsländerna, finns också krav på avskräckande böter för arbetsgivare som bryter mot reglerna. 

– Äntligen har vi säkrat bindande lagstiftning som tar itu med lönediskriminering i hela EU. [...] Vi är nu ett steg närmare att förverkliga verklig jämställdhet i vår union, sade Samira Rafaela, en av parlamentets förhandlare i ett uttalande.

De svenska Europaparlamentarikerna var dock delade i sin kommentar efter att förhandlingsresultatet blev känt.

Moderaterna beskriver förslaget som betungande för arbetsgivarna och med osäker nytta.

– Överenskommelsen skjuter snett och riskerar leda till omotiverad byråkrati utan att för den sakens skull lösa oskäliga löneskillnader. Lönediskriminering är oacceptabelt, men det är inte rätt väg att gå genom ett EU-direktiv utan arbetsmarknadsfrågor är en fråga för medlemsstaterna själva, säger Jessica Polfjärd (M) i ett uttalande till Europaportalen. Hon får medhåll från Kristdemokraternas Sara Skyttedal som menar att detta är “ett ineffektivt” och “dyrt sätt att minska löneskillnaderna” och  “i praktiken ett steg mot centraliserad och statligt styrd lönebildning” .

Socialdemokraterna ser förslaget som ett steg till mer jämställda löner i framtiden.

– Jag tycker att detta är en bra lag. Löneskillnader på grund av kön är helt oacceptabelt. Det här är ett steg på vägen, säger Carina Ohlsson (S) och tillägger att man fått in skrivningar som rör de svenska kollektivavtalen även om de kunde vara ännu tydligare. 

Miljöpartiet menar att den nya EU-lagen är nödvändig för att få lika lön för lika arbete.

– Detta är tyvärr ett nödvändigt steg, ett verktyg, för att pusha på för förändring av det lönegap som finns idag. Det är ingen helbrägdagörare, men det kommer att ge löntagare verktyg att kunna säkerställa att de får likvärdig lön för likvärdigt arbete, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret