Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak vid förhandlingsbordet.

EU och Storbritannien slutligen överens: Påbörjar ett nytt kapitel

BRYSSEL 28 februari 2023

EU och Storbritannien har efter år av dispyter enats om nya regler för Nordirland som hamnade i kläm när landet lämnade unionen. Överenskommelsen skapar ett starkare förhållande mellan EU och Storbritannien, tror Ursula von der Leyen.

Överenskommelsen nåddes på måndagen mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den brittiske premiärministern Rishi Sunak i staden Windsor utanför London.

– Detta nya ramverk kommer det göra möjligt för oss att börja ett nytt kapitel, sade Ursula von der Leyen.

Rishi Sunak talade också om en början på ett nytt kapitel i den sargade relationen mellan EU och Storbritannien.

– Det är mig ett nöje att meddela att vi nu gjort ett avgörande genombrott. Vi har tagit tre stora steg framåt, sade Sunak.

De tre stegen enligt honom är: smidigare handel inom hela landet, samma regler för Nordirland som för Storbritannien i övrigt och garantier för att nordirländarna ska få möjlighet att stoppa EU-lagar man ogillar.

Het potatis i Storbritannien

Ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU har frågan om Nordirland förblivit gäckat brittiska politiker. Avtalet som styr relationen, det så kallande Nordirlandsprotokollet, som man då enades om var att låta den brittiska landsdelen ingå i både EU:s inre marknad och i Storbritanniens. Det kanske viktigaste argumentet från EU:s sida var att man inte vill ha en ny fysisk gräns mellan Nordirland och EU-landet Irland vilket skulle uppstå om den inre marknaden slutade längs den irländska/nordirländska gränsen. Detta innebar att kontroller av varor till Nordirland, och därmed EU, var tvungna att sättas upp i Irländska sjön.

Från London har detta stött på hård kritik, trots att man godkände lösningen. Även nordirländska unionister har varit tuffa motståndare. Den förre brittiske premiärministern Boris Johnson, som var den som förhandlade fram den dåvarande lösningen och hyllade den, lade till och med fram ett förslag om att ensidigt ändra i Nordirlandsprotokollet vilket skulle bryta mot internationell rätt.

I samband med detta och andra brittiska överträdelser mot brexitavtalet inledde EU-kommissionen totalt sju rättsliga förfaranden mot Storbritannien.

Nya tag med Sunak

Sedan Rishi Sunak blev premiärminister efter ett år av kaosartad brittisk inrikespolitik har relationen till EU förbättrats vilket öppnade för en överenskommelsen om Nordirland, en överenskommelse som i stort bygger på ömsesidigt förtroende vilket tidigare saknats.

Två vägar för varor

En bärande kritik mot Nordirlandsportokollet från brittiskt håll har varit den ökade pappersexercisen och fysiska kontroller som kräver för att ta in varor och jordbruks- och livsmedelsprodukter från ett icke-EU-land (Storbritannien) in på den inre marknaden (Nordirland).

Måndagens så kallade Windsoruppgörelse innebär att betydligt färre varor behöver inspekteras och förtullas. Varor som endast ska gå till den nordirländska marknaden ska märkas upp. Kontrollerna av dessa blir betydligt färre. Samtidigt sätts ett nytt system med så kallade betrodda näringsidkare upp vars varor inte behöver granskas systematiskt. Det som öppnar för denna lösning är att britterna gå med på att dela med sig av realtidsdata över fraktat gods.

– Det innebär att livsmedelsåterförsäljare som stormarknader, restauranger och grossister inte längre behöver hundratals certifikat för varje lastbil, sade Rishi Sunak.

Varor som ska vidare till EU eller riskerar att hamna i EU ska alltjämt fullt kontrolleras.

Husdjur, moms och läkemedel

Andra frågor som orsakat brittisk debatt är svårigheterna att ta med sig husdjur mellan Nordirland och Storbritannien, att läkemedel som godkänts i Storbritannien men ej i EU inte har fått införas i Nordirland och lägre brittiska momssatser inte fått gälla i Nordirland om dessa varit längre än EU:s miniminivåer.

Windsoruppgörelsen innehåller lösningar på dessa. Husdjur ska få tas med utan svårigheter så länge ägaren garanterar att man inte ska åka vidare till EU. Läkemedel godkända i Storbritannien får tas in men måste märkas med ”endast Förenade konungariket”. Lägre brittiska momssatser ska få sättas på varor som inte riskerar att föras vidare till EU, som exempelvis värmepumpar för bostäder.

Nordirländsk nödbroms

Det nordirländska parlamentet får en möjlighet att i exceptionella fall dra i en nödbroms om en ändring i en EU-lag – som alltså är tillämplig i Nordirland – har ”betydande och långvarig påverkan” på vardagen för boende i landsdelen. Om så sker kommer den ändringen av EU-lagen inte att tillämpas i Nordirland.

EU-domstolen är fortfarande den enda och slutliga skiljedomaren i fråga om EU-rätt. Britterna har velat få bort EU-domstolens jurisdiktion från Nordirland med för EU har detta varit ett krav.

Gräver ned stridsyxor

Rishi Sunak lovar med uppgörelsen att dra tillbaka det lagförslag som hans företrädare Boris Johnson lade fram som ämnade att bryta mot Nordirlandsprotokollet. EU-kommissionen lovar samtidigt att lägga ned de sju rättsliga processerna mot Storbritannien för brott mot brexitavtalet.

– [Jag tror att uppgörelsen innebär] ett starkare förhållande mellan EU och Storbritannien som står som nära partner sida vid sida nu och i framtiden, sade Ursula von der Leyen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret