Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Johan Nissinen (SD) och Jakop Dalunde (MP).

SD och MP – på varsin sida i miljöpolitiken

STOCKHOLM 10 februari 2023

När Europaparlamentet på tisdag tar ställning till nollutsläpp för alla nya bilar senast 2035 står Sverigedemokraterna och Miljöpartiet på olika sidor. Men även andra frågor är uppe till diskussion bland parlamentarikerna.

Inför Europaparlamentets Strasbourgmöte i nästa vecka mötte Jakop Dalunde (MP) och Johan Nissinen (SD) svensk media för att presentera sina prioriteringar.

Båda Europaparlamentarikerna lyfte fram tisdagens omröstning om huruvida det ska sättas ett stopp för nya bilar som släpper ut koldioxid eller inte till 2035, som veckans stora fråga. 

Förslaget ingår i EU:s mål att bli klimatneutralt till 2050. Det är också det enda lagstiftningsärendet som, vid sidan om godkännandet av nya regler för coronafonden där nya energiåtgärder ska ingå i de nationella återhämtningsplanerna, som ska avgöras i parlamentet utöver debatter och uttalanden i andra frågor.

Men Nissinen och Dalunde har helt olika uppfattning i sak.

– Att vi spikar förbudet mot att sälja bensin- och dieselbilar från 2035 är ett historiskt beslut och en stor framgång. Även om vi gröna gärna hade sett [tuffare delmål] för 2025 och 2030, säger Jakop Dalunde till Europaportalen.

– Vi kommer troligtvis att rösta nej för vi tror inte att det är möjligt [till] 2035, säger Johan Nissinen till Europaportalen och betonar att de tycker att det “inte är realistiskt att sätta någon tidsgräns just nu” för när nya bilar ska vara utsläppsfria.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret