Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Estländaren Henrik Hololei är generaldirektör – högsta tjänsteman – vid EU-kommissionens generaldirektorat för transport och rörlighet. Arkivbild.

EU-kommissionen ombeds förklara Qatarbetalada flygresor för topptjänsteman

BRYSSEL 6 mars 2023

Efter ett medieavslöjande att en av EU-kommissionens högsta tjänstemän fick flygresor betalda av Qatar samtidigt som ett luftfartsavtal förhandlades med landet kräver Europeiska ombudsmannen ytterligare svar. Beslutet att avgöra lämpligheten i att få resan betald låg hos topptjänstemannen själv.

Henrik Hololei, högsta chef på EU-kommissionens transportgeneraldirektorat – motsvarande ett departement – gjorde mellan 2015 och 2021 nio gratis flygresor i business class. Fyra av dessa var betalda av Qatar eller grupperingar med länkar till Qatar, rapporterade Politico i slutet av februari.

Detta skedde samtidigt som kommissionen genom transportgeneraldirektorat och Qatar förhandlade om ett avtal om tillträde till EU:s luftrum.

Enligt en talesperson för kommissionen var de gratis flygresorna ”godkända och genomförda i enlighet med gällande regler” och att potentiella intressekonflikter var ”omsorgsfullt övervägda och uteslutna” eftersom Hololei inte personligen ska ha förhandlat avtalet.

Kommissionen har även meddelat att man avser strama upp regelverket för externt stöd för tjänsteresor. Bland annat ska i framtiden endaste FN, G7 och G20 få stå för tjänsteresor för EU-kommissionens högsta tjänstemän.

Ombudsmannen rycker in

Dessa svar anser Europeiska ombudsmannen, Emily OʹReilly, vara otillräckliga och bad i ett brev till kommissionen på måndagen om ytterligare förtydliganden.

”[Betalningen för dessa flygresor av Qatar] ger upphov till berättigade frågor om ett eventuellt otillbörligt inflytande på EU:s beslutsfattande på detta område”, skriver hon.

OʹReilly menar även att kommissionens förklaring att Henrik Hololei inte deltog i förhandlingarna och därmed inte hade någon intressekonflikt kan tolkas på andra sätt av allmänheten.

”Allmänheten kanske inte gör denna åtskillnad eftersom det är generaldirektören som i slutändan tar ansvaret för dessa förhandlingar”, skriver ombudsmannen som ber kommissionen svara på ett antal frågor.

Topptjänstemannen fick själv bedöma

Saken togs åter upp under den dagliga pressträffen med talespersoner från kommissionen på måndagen. Enligt dem följde Henrik Hololei det då gällande regelverket. Något uppseendeväckande framkom att den person som hade att avgöra huruvida betalresorna utgjorde en intressekonflikt för Hololei ingen annan än Hololei själv som tog beslutet att de inte gjorde det.

Qatar tidigare inblandat i mutskandal

Innan jul avslöjade belgisk polis att Qatar och Marocko låtit betala stora summor till EU-parlamentariker och andra för att de skulle tala om länderna i positiva ordalag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret