Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M).

Debatt: Nya klimatregler – Nu måste alla dra sitt strå till stacken

Jessica Polfjärd (M) 13 mars 2023

I veckan antas den nya lagen om nationella klimatmål för samtliga EU-länder. Det betyder två saker som är av stor vikt för det europeiska klimatarbetet. För det första tar vi de första konkreta stegen mot att leverera på EU:s gemensamma klimatmål. För det andra säkerställer vi att alla medlemsländer bidrar i det arbetet, skriver Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M).

När den nya europeiska klimatlagen antogs sommaren 2021 innebar det en rejäl ambitionshöjning för den europeiska klimatomställningen. Senast 2050 ska kontinenten vara klimatneutral och till 2030 ska vi gemensamt ha sänkt våra utsläpp med 55 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Det är höga mål. Samtidigt vet vi att de går att uppnå. När de rödgröna partierna drev på för ännu högre siffror, helt utan att kunna svara på hur de skulle kunna uppnås, var Moderaterna den kraft som fick igenom mål som faktiskt går att nå.

Med veckans omröstning, när en bred majoritet i Europaparlamentet kommer att rösta för EU:s nya regler för nationella utsläpp, visar vi att EU inte bara kan sätta mål utan också leverera på dem.

Förordningen om ansvarsfördelning mellan medlemsländerna är nämligen en av huvudpelarna i det europeiska klimatarbetet. Lagstiftningen omfattar 60 procent av EU:s totala utsläpp och sätter nationella mål för utsläppsminskningar i särskilt viktiga sektorer som jordbruk, vägtransporter, byggnader, avfall och småskalig industri för perioden 2021-2030. Nu stakar vi ut en tydlig bana för att få ner utsläppen inom de här sektorerna.

Alla måste bidra

Samtidigt ser vi till att alla medlemsländer måste bidra i det arbetet.

När Europaparlamentet och ministerrådet nådde överenskommelsen om klimatlagen hade Moderaterna föredragit att de nya målen skulle vara bindande för varje enskilt medlemsland och inte bara EU som helhet. Det blev de dessvärre inte då, men nu har vi lyckats rätta till det. Genom uppdateringen av ansvarsfördelningen säkerställer vi ändå att alla länder måste bidra till EU:s gemensamma mål.

Under det existerande regelverket behöver till exempel Bulgarien inte sänka sina utsläpp över huvud taget. Det är i min mening orimligt, varför jag under förhandlingarna har drivit på för att kraven på att sänka sina utsläpp måste gälla för alla. Sverige är och ska vara ett föregångsland. Men då måste också andra följa efter. Annars tappar vi som union förtroende.

Att vi lyckats med det är en framgång värd att uppmärksamma. Med det nya regelverket säkerställer vi att hela EU tar tydliga steg i rätt riktning. Det sänder tydliga signaler till omvärlden om att vi tar våra klimatmål på allvar.
 

Jessica Polfjärd (M)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret