Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Förslaget om hur skogsbruket ska användas som kolsänka har blivit mindre krävande för Sverige, menar Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd och Emma Wiesner.

Svenska EU-politiker efter kompromissad klimatfråga – "trägen vinner"

BRYSSEL 13 mars 2023

När EU-parlamentet denna vecka sammanträder i Strasbourg ligger fokus på EU:s klimatpaket “Fit for 55”. Parlamentet kommer bland annat att ta ett slutgiltligt beslut i det omdebatterade förslaget gällande koldioxidupptag inom markanvändning och skogsbruk. 
– En framgångssaga, säger Emma Wiesner efter att de ursprungliga klimatkraven på svenskt skogsbruk minskat väsentligt efter EU-förhandling. 

I fredags mötte Jessica Polfjärd (M) och Emma Wiesner (C) svenska journalister för att ge sin syn på det kommande mötet. Båda EU-parlamentarikerna lyfte fram att de nu är mer positiva till den föreslagna utformningen av LULUCF, som handlar om mål för koldioxidupptag inom markanvändning och skogsbruk.

– Vi har sett ett väldigt dåligt förslag, ur ett svenskt perspektiv, bli bättre, sade Jessica Polfjärd. 

Emma Wiesner var kritisk mot det förslag som EU-parlamentet först lade fram, men anser att förslaget blivit betydligt bättre efter trepartsförhandlingarna med ministerrådet och kommissionen. 

– Trägen vinner. Här har vi en framgångssaga där vi faktiskt kommer rösta för LULUCF [...] Vi har kämpat gemensamt, också många av de svenska partierna tillsammans, för att förbättra förslaget och har gjort ändringsförslag som faktiskt gör att det här blir en fullt rimlig lagstiftning, sade hon.  

Kritiken mot det tidigare förslaget handlade om att kraven skulle slå alltför hårt mot det svenska skogsbruket. I det tidigare förslaget fanns det en koppling mellan jordbruk och skogsbruk. Det skulle, enligt Polfjärd, ha inneburit att svensk skog skulle ha behövt klimatkompensera för spanska bönder. Denna koppling har nu tagits bort. Dessutom har reglerna för mätmetoder förändrats så att Sverige kan använda sig av uppdaterade, mer exakta, mätningar.

Det tidigare förslaget krävde att Sverige skulle öka den årliga kolsänkan med 13 miljoner ton koldioxid. Nu har denna siffra sänkts till fyra miljoner ton. 

– Fyra miljoner är ett högt uppsatt mål, men det också ett högt uppsatt rimligt mål, sade Emma Wiesner. 

Anna Svensson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret