Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Till förnybart räknas bland annat vind, vatten, sol och biomassa. Arkivbild.

Förnybart viktigast för energiproduktionen i EU

BRYSSEL 4 april 2023

För sjätte året i rad var andelen förnybar energiproduktion större än kärnkraft i EU-länderna. Men eftersom energibehovet i EU är betydligt större än den egna produktionen måste den största delen av energin importeras.

För energiproduktionen i EU under 2021 var förnybart och biobränslen den enskilt största källan med drygt 40 procent, visar nya siffror från Eurostat. Näst störst var kärnkraft på 30 procent.

Hur de 27 EU-länderna framställer energi för exempelvis el eller fjärrvärme skiljer sig betydligt åt. I Frankrike kommer tre fjärdedelar av energin från kärnkraft. I Polen kommer 70 procent från kol.

I Sverige dominerar två källor helt energiframställningen: förnybart och kärnkraft. (Artikeln fortsätter nedanför grafiken.)

Förnybart på bekostnad av kol

Över tid har energi från förnybara källor blivit allt viktigare för att 2016 bli den enskilt största. Det är framför allt kol som fått ge vika som energikälla i EU jämfört med 1990 då den stod över 40 procent av energiframställningen. Även naturgasen har minskat medan kärnkraftens andel är i det närmste stabil över tid.

I Sverige har kärnkraft och förnybart i det närmaste bytt plats. 1990 stod kärnkraft för 60 procent av den svenska energiframställningen. 2021 stod förnybart för 63 procent.

Det mesta importeras

2021 täckte den inhemska produktionen i EU-länderna inte ens hälften av det totala energibehovet. Mellanskillnaden importerades från länder utanför EU. 

Minst beroende av importerad energi för att täcka sin konsumtion hade Estland följt av Sverige. Minilandet Luxemburg och önationerna Malta och Cypern importerade nästan all sin energi.

Den klart viktigaste importerade energikällan var olja som stod för närmare två tredjedelar. Gas stor för en fjärdedel och kol runt 6 procent av energimporten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret