Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Frankrikes liberale president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Macron: Så ska EU blir mer suveränt

BRYSSEL 12 april 2023

Coronapandemin och ryska kriget är en väckarklocka för EU att bli mer självständigt menar den franske presidenten som ställer upp fem fokusområden för att göra unionen mindre beroende av omvärlden.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har sedan sitt stora EU-tal i Sorbonne 2017 gjort vad han kallar ” europeisk suveränitet” – att staka ut sin egen väg och bli mindre beroende av omvärlden – till kärnan i sin syn på hur EU ska formas. I går tisdag tog han åter upp frågan under ett tal i nederländska Haag.

– Europeisk suveränitet kan ses som ett främmande koncept. I många år kan det ha låtit som en fransk fantasi, sade Macron.

Han menar att coronapandemin blev den stora veckar klockan för EU-samarbetet. Den visade att EU-länderna har ett stort beroende av omvärlden för exempelvis läkemedel och att även allierade länder stängde sin export av viktiga varor. Rysslands krig mot Ukraina är en annan sådan signal om att stärka EU:s självständighet, enligt den franske presidenten.

– Pandemi och krig har pressat oss till upptäckten att vi måste minska våra beroenden om vi vill bevara den europeiska identiteten. Annars kommer vi stegvis bli beroende av allt.

Fem pelare

För att göra EU mer suveränt förespråkade Macron en doktrin baserad på fem fokusområden eller pelare. Många av dessa ligger i linje med vad EU-länderna och EU-parlamentet redan kommit överens om och innehöll inga större nyheter.

Den första pelaren rimmar väl med en av det svenska EU-ordförandeskapets ledord: stärkt konkurrenskraft. Detta samtidigt som han vill se mer integration på EU-nivå, inte minst av den inre marknaden.

– Vi måste gå mycket längre. Vi måste integrera våra marknader. Detta är det bästa sättet att få starka [företag], sade Macron.

Han tryckte även på för att få EU:s kapitalmarknadsunionen på plats vars syfte är att underlätta finansiering för innovativa företag. Vidareutbildning och ett starkt socialt skydd kombinerat med större flexibilitet på arbetsmarknaden var andra viktiga delar.

Den andra pelaren är något som EU-kommissionen de senaste månaderna stegvis lagt fram: en ny industripolitik för att klara den digitala och gröna omställningen samtidigt som länder som Kina och USA ger stora stöd till sina företag.

– Industripolitik var länge ett tabu i Europa. Det var ett ingripande på marknaden. Men vi behöver det. Våra konkurrenter ingriper på marknaden. Vi sätter oss i en situation där vi blir alltför beroende, sade Macron.

Han vill se en tydligare industripolitik inom energi, klimat, försvar och jordbruk.

Skydda europeiska intressen

Den franske presidenten prisade den relativt nya EU-lagen som ålägger medlemsländerna att granska utländska uppköp av viktig infrastruktur som hamnar. Men han vill även se ett mer omfattande europeiskt skydd på fler områden såsom sociala medier och AI.

– När man är öppen utan regelverk […] utsätter man sig själv för propaganda utifrån, algoritmer som beslutats annorstädes och man sätter barn, människor och ibland demokratier i farozonen.

Pelare nummer fyra är att insistera på klausuler om ömsesidighet när EU skriver frihandelsavtal med länder utanför unionen. Det handlar bland annat om att skydda europeiska företag som har högre standarder än i andra länder inom exempelvis miljö-, konsument- eller arbetsvillkorsskydd mot orättvis konkurrens. Han vill även se krav på att länder som får tillgång till EU:s inre marknad lever upp till internationella mål om klimat och biologisk mångfald.

– Detta är enda sättet att göra dessa frihandelsavtal hållbara och acceptabla för människor och företag.

Den sista delen i Macrons suveränitetsplan är mer samarbete på den internationella arenan, försvara multilaterala ramverk som Världshandelsorganisationen och fortsätta se till att EU sätter internationella standarder.

– Med dessa fem pelare […] kan vi sätta upp en ny ekonomisk doktrin som gör det möjligt för oss att förena jobbskapande, finansiera vår samhällsmodell, hantera klimatförändring och bli mer suveräna och bestämma mer själva, sade Emmanuel Macron.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret