Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Trend: EU importerar allt mindre från Ryssland

BRYSSEL 2 juni 2023

Värdet på EU:s import av ryska varor har minskat till en sjättedel av vad den var vid krigsutbrottet.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har EU-länderna lovat att fasa ut beroendet av importen av framför allt rysk energi. I mars i år hade det totala värdet på EU:s varuimport från Ryssland minskat till 3,8 miljarder euro, enligt siffror från Eurostat i veckan. Det är den lägsta summan så långt tillbaka som uppgifterna sträcker sig. 

Värdet på EU:s import från Ryssland i mars i fjol, strax efter krigsutbrottet, var 22 miljarder euro vilket var den högsta noteringen. Sedan dess EU-ländernas sanktioner och utfasning av rysk energi stadigt minskat importen från landet.

Trenden efter krigsutbrottet är alltså en tydlig utfasning av EU:s import från Ryssland. Men som Europaportalen tidigare återgivit visar en sammanställning från Statliga Kommerskollegium att värdet av importen av ryska varor året efter invasionen bara hade minskat med fem procent jämfört med året innan invasionen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret