Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU sluter tre avtal med Nya Zeeland

BRYSSEL 10 juli 2023

Efter fyra års förhandlingar har EU skrivit under ett nytt frihandelsavtal med Nya Zeeland. Två andra samarbetsavtal med landet har också blivit klara.

Frihandelsavtalet undertecknades på söndagen av representanter för EU och Nya Zeeland. Avtalet beräknas öka handeln mellan EU-länderna och Nya Zeeland med 30 procent det kommande årtiondet.

Samtidigt undertecknade de båda ett avtal om att låta Nya Zeeland delta i EU:s innovationsprogram Horisont Europa där 100 miljoner euro investeras i forskning under en sjuårsperiod. Kommissionen meddelade även att ett separat avtal om polissamarbete mellan Nya Zeeland och Europol nu träder i kraft.

– Dessa tre avtal för Europeiska unionen och Nya Zeeland ännu närmare varandra, trots att de ligger en hel värld ifrån varandra, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Frihandelsavtalet måste närmast få klartecken av EU-parlamentet. Därefter måste det formellt godkännas av medlemsländerna i ministerrådet och på Nya Zeeland. Avtalet kan därefter träda i kraft, vilket väntas ske någon gång under nästa år.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret