Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU hade i början av året 448 miljoner invånare. Arkivbild.

EU:s befolkning ökar igen

BRYSSEL 14 juli 2023

Efter två år av fallande befolkningstal i medlemsländerna blev antalet invånare i EU i fjol åter fler. Invandring är den viktigaste anledningen.

EU-länderna räknade i början av 2023 till totalt 448,4 miljoner invånare, enligt Eurostat. Det är en ökning jämfört med året innan och samtidigt ett trendbrott jämfört med 2020 och 2021 då antalet invånare minskade. Anledningen till fallet är enligt Eurostat coronapandemin.

Under 2022 dog fler än som föddes, men en positiv nettoinvandring – invandring minus utvandring – gjorde att befolkningen som helhet ökade.

”Den observerade befolkningstillväxten kan till stor del tillskrivas de ökade migrationsrörelserna efter covid-19 och massinflödet av fördrivna personer från Ukraina som fått tillfälligt skydd i EU-länderna”, uppger Eurostat i ett uttalande.

Senaste 20 åren

Sverige tillhör de länder med högst befolkningsökning de senaste två årtiondena. Men en ökning på närmare 18 procent sedan 2003 ligger Sverige tydligt över EU-snittet på fyra procent. Många medlemsländer i Öst- och centraleuropa har under samma period sett en tydlig minskning av befolkningen.

Befolkning per EU-land

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret