Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C) och Ilan De Basso (S).

EU-parlamentet redo godkänna nya asbestregler

BRYSSEL 29 september 2023
Uppdaterad: 2 oktober 2023

I nästa vecka väntas EU-parlamentet ge tummen upp till nya regler som ska minska asbetsrisken för hantverkare när äldre byggnader renoveras. Under Strasbourveckan ska de även rösta fram sin förhandlingsposition om en ny medielag.

I nästa vecka träffas EU-parlamentarikerna i Strasbourg och ska bland annat rösta fram sin förhandlingsposition om en ny medielag som ska öka skyddet för medier mot statlig inblandning och mot att medier hamnar i händerna på några få ägare.

– Verkligheten i flera medlemsstater är att oligarker köper upp mediehus och där premiärministrar influerar public service, politiserar och begränsar utbudet av nyhetsflöden som finns, sade EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C) under en pressträff på fredagen.

Hon står bakom den kompromiss som parlamentet ska ta ställning till men hade önskat att den även innehållit ett totalförbud mot avlyssning av journalister.

– Om nu en regering känner sig tvingad att spionera på en journalist måste de ha ett domstolsbeslut, sade Al-Sahlani.

Ilan De Basso, socialdemokratisk EU-parlamentariker, står också bakom kompromissen men poängterar att den inte bara är tänkt som ett skydd för pressfriheten i EU-länder som Ungern, Polen och Grekland.

– Vi har enligt vår uppfattning direkta problem i Sverige där det finns politiska partier som mycket utstuderat och medvetet försöker häva den redaktionella friheten. Det här är direkt skyddslagstiftning för vår egen demokrati, sade De Basso.

Efter att EU-parlamentet fastställt sin hållning i frågan kan förhandlingar om lagens slutliga utformning inledas med medlemsländerna i ministerrådet.

Nya regler för asbest

Parlamentarikerna ska i veckan även fastställa en tidigare överenskommelse med ministerrådet om nya tuffar regler för asbest. Användningen av det cancerframkallande ämnet är i EU förbjudet sedan 2005 men finns fortfarande kvar i många byggnader och är en bidragande orsak till arbetsrelaterade dödsfall i cancer. Ilan De Basso ser de nya reglerna, med bland annat högre gränsvärden, krav på bättre skyddssutrustning och läkarkontroller för dem som kommer i kontakt med asbest, som historiska.

– Det här är otroligt viktigt. När renoveringsvågen sveper genom Europa och Sverige kommer det här att bli en än viktigare fråga, sade De Basso.

De nya reglerna innebär tio gånger lägre gränsvärden utan en övergångsperiod. Därefter har medlemsstaterna sex år på sig att uppdatera sina mätverktyg till elektronmikroskopi för att kunna upptäcka lägre nivåer av asbestfibrer.

Kommissionärskandidater ska grillas

Under plenarveckan ska även två utfrågningar hållas med anledning av att den nederländske klimatkommissionären Frans Timmermans i somras meddelade sin avgång. Hans ersättare, den kristdemokratiske nederländaren Wopke Hoekstra och den slovakiske EU-kommissionären Maroš Šefčovič som tar över en del av Timmermans uppdrag ska grillas i tre timmar vardera av EU-parlamentarikerna innan de kan godkännas. I synnerhet Wopke Hoekstra väntas få det hett om öronen.

– Hoekstra kommer få enormt svårt med sin trovärdighet. Det finns absolut inga garantier att han kommer klara [utfrågningen]. Det finns väldigt stora frågetecken kring hans ambitioner och förmåga, sade Ilan De Basso.

Även Abir Al-Sahlani förväntar sig inget annat en mangling av båda kandidater.

– Det kommer inte bli lätt, sade Al-Sahlani som föreslog att svenska riksdagen borde ta efter upplägget där kommissionärer eller ministrar frågas ut.

Senare i veckan ska EU-parlamentet avgöra huruvida kandidaterna är lämpade för sina föreslagna poster.

På dagordningen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret