Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tunisiens ledare Kaïs Saïed och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

EU:s migrationsuppgörelse med Tunisien ifrågasätts

BRYSSEL 15 september 2023

Europeiska ombudsmannen kräver besked om hur kommissionen ska se till att EU:s nya samarbetsavtal med Tunisien inte bryter mot grundläggande rättigheter.

EU-kommissionen slöt i somras ett så kallat samförståndsavtal med Tunisien för att stärka samarbete inom ekonomi, handel, energi och i synnerhet migration. Från EU-parlamentet har det kommit krav på att avtalet ska rivas upp med hänvisning till bland annat hur migranter behandlas i Tunisien och att landet i det närmaste är en diktatur.

Nu ifrågasätts avtalet även av Europeiska ombudsmannen, Emily O'Reilly, som i dag fredag publicerar ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där hon kräver svar.

”Europeiska ombudsmannen har länge ansett att god förvaltningssed omfattar iakttagande av och respekt för de grundläggande rättigheterna. Om de grundläggande rättigheterna inte respekteras kan det inte vara fråga om god förvaltningssed”, skriver O'Reilly.

Hon ber kommissionen svara på, för det första, huruvida den gjort en konsekvensanalys avseende mänskliga rättigheter innan avtalet slöts. För det andra undrar hon huruvida kommissionen kommer att utföra sådana konsekvensanalyser under det att avtalet implementeras.

Emily O'Reilly hänvisar vidare till EU-regler som säger att EU-pengar inte får gå till åtgärder och aktiviteter som riskerar att kränka mänskliga rättigheter. Enligt avtalet ska 105 miljoner euro från EU gå till att stödja och träna den tunisiska kust- och gränsbevakningen.

”Hur tänker kommissionen se till att de åtgärder som Tunisien vidtar inom ramen för samförståndsavtalets pelare om migration och rörlighet och som finansieras med EU-medel överensstämmer med de tillämpliga normerna för mänskliga rättigheter?”, skriver ombudsmannen till Ursula von der Leyen.

Ombudsmannen har bett kommissionen svara innan den 13 december i år.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret