Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s energikommissionär Kadri Simson presenterade på tisdagen kommissionens nya handlingsplan för att modernisera Europas elnät.

Nya mångmiljardprojekt ska säkra framtidens el – “det här är stort”

29 november 2023

EU-kommissionen vill att unionens elnät uppdateras för att kunna överföra allt mer el. För att göra det krävs en finansiering på nära 600 miljarder euro till nya projekt.

– Det här är stort. Men utan dessa investeringar i våra överförings- och distributionsnät, så kommer den gröna energiomställningen inte att äga rum, sade Kadri Simson, EU:s energikommissionär i ett tal på tisdagen. 

Näten, konstaterar man, måste förstärkas för att kunna ta emot och överföra el från miljontals solpaneler, värmepumpar, vindkraftverk till havs och lokala el-producenter så att man i framtiden, exempelvis ska kunna ladda elbilar och förse kommande vätgasprojekt med el.

När det gäller finansieringen kommer EU-kommissionen innan året är slut att inleda samtal med investerare, banker och bland andra elnätsoperatörer i syfte att undersöka vilka möjligheter till lån, obligationer och garantier som kan stå till buds. Dessutom kommer man att kika på nya finansieringsverktyg, både privata och offentliga, bland annat med EIB, Europeiska investeringsbanken.

Planen ingår i EU:s gröna giv och innehåller en första lista som omfattar 166 nya konkreta projekt

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret