Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En analys från EU:s jämställdhetsinstitut visar att jämställdheten mellan män och kvinnor ökat.

Viktigast i veckan: Analys visar på ökad jämställdhet – demokratin i Europa urholkas

STOCKHOLM 4 november 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Efter flera år av långsamma framsteg har jämställdheten mellan män och kvinnor i EU-länderna gjort ett språng. Det visar en analys av 31 olika indikatorer som tagits fram av Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Sverige toppar. 

Demokratin i Europa fortsätter urholkas, en trend som började för tio år sedan, enligt IDEA. Sverige halkar efter övriga nordiska länder och intar en sjunde plats i Europa.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gör i dag lördag ett överraskande blixtbesök hos den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj. "Jag är här för att diskutera Ukrainas anslutningsväg till EU," skriver von der Leyen på X från tågstationen i Kiev. På onsdag väntas kommissionens stora rapport om huruvida kandidatländerna, däribland Ukraina, har gjort tillräckliga framsteg så att formella medlemskapsförhandlingar kan ta vid.

Ryssland genomförde under tisdagen, enligt ukrainska myndigheter, beskjutningar mot 118 samhällen i Ukraina benämnd som “den värsta artilleriattacken hittills i år”. Samtidigt varnar Ukraina att kriget närmar sig en låsning “ett dödläge” där inga framsteg görs   

Det kan också noteras:

… att Sverige i september hade den tredje högsta arbetslösheten i EU efter Spanien och Grekland.

… att flera länder i veckan följde Europeiska Centralbanken genom att inte höja räntan ytterligare. Samtidigt har inflationen i euroländer sjunkit markant i oktober.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret