Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Enligt EU-kommissionen ägs över 83 miljoner katter och 72 miljoner hundar av invånarna i unionen. Arkivbild.

Kommissionen vill skärpa djurskyddet i EU

BRYSSEL 7 december 2023

EU-kommissionen föreslår den största uppdateringen av djurskyddet i unionen på 20 år. Nya regler för avel, uppfödning och försäljning av hundar och katter föreslås samtidigt för första gången införas i medlemsländerna.

– I dag markerar en ny milstolpe för djurens välbefinnande i EU, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides när de nya förslagen presenterades på torsdagen.

Förslaget innehåller dels en översyn av nuvarande EU-regler för djur som transporteras, dels helt nya regler för hundar och katter.

Nya gemensamma regelverk för katter och hundar

Närmare hälften av alla hushåll i EU – 44 procent – har ett sällskapsdjur, i de flesta fall en katt eller hund, totalt fler än 150 miljoner. En av dessa hund- och kattägare är EU-kommissionär Maroš Šefčovič.

– Jag förstår hur viktigt det är att kunna lita på deras vaccinering, dokumentera deras ursprung och naturligtvis vara säker på att de aldrig har lidit, sade Šefčovič.

Kommissionen föreslår att reglerna för avel, uppfödning och försäljning av katter och hundar ska samordnas mellan medlemsländerna med nya minimistandarder.

Förslaget vill även se strikta krav på spårbarhet av hundar och katter med obligatorisk chippning och registrering i nationella databaser.

– Stympningar som att kupera svans, öron, klor och stämband kommer att förbjudas i hela EU och inavel kommer att förbjudas, sade Stella Kyriakides.

Medlemsländerna ska även behöva erbjuda utbildning till djurskötare och alla som köper en hund eller katt kommer att informeras om vikten av ansvarsfullt ägande.

Kommissionen vill med sitt förslag också komma åt den olagliga handeln med hundar och katter, inte minst importen från länder utanför EU där rabies i vissa fall är vanligt.

Djurvänligare djurtransporter

Varje år transporteras runt 1,6 miljarder djur i EU. Kommissionen vill bland annat förkorta transporttiderna – högst tio timmar för slaktdjur – och införa krav på att djur måste lastas av för att vila, äta och dricka under långa resor. Minimikraven på utrymmen som varje djur måste ha föreslås öka och artanpassas.

– Vårt mål i dag är enkelt: att djur ska transporteras på ett sätt som skyddar deras välbefinnande, sade Kyriakides som tillade att detta är den största uppdateringen av EU:s djurtransportregler på 20 år.

Regelverket vid transporter vid alltför höga eller låga temperaturer föreslås samtidigt stramas åt.

Medborgarkrav om pälsfritt Europa

EU-kommissionen meddelade samtidigt att man agerar på ett europeiskt medborgarinitiativ om ett "pälsfritt Europa" som undertecknats av fler än 1,5 miljoner EU-bor, var av 100 000 i Sverige. Kommissionen ger EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet Efsa i uppdrag att utreda välbefinnandet hos pälsdjur. Utifrån detta yttrande ska kommissionen lägga fram lämpliga förslag på åtgärder.

– Det är bra att EU-kommissionen nu påbörjar sitt arbete med ett förbud mot pälsdjursfarmning, som så många medborgare efterfrågar. Men det är synd att de drar ut på tiden i onödan. Det finns redan en mängd bevis för att ett värdigt djurskydd inte går att tillgodose på pälsdjursfarmer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt i ett uttalande. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret