Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverigedemokraternas reservationer mot beslut i riksdagens EU-nämnd har minskat drastiskt sedan de blev stödparti åt regeringen.

Viktigast i veckan: SD:s EU-motstånd minskar – nytt skydd för journalister

STOCKHOLM 2 december 2023

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Sedan Sverigedemokraterna förra hösten blev stödparti till Ulf Kristerssons regering har partiets motstånd i riksdagen mot Sveriges EU-politik minskat drastiskt. Det visar Europaportalens granskning av EU-nämndens protokoll. 

EU-parlamentet och medlemsländerna blev på torsdagen överens om nya EU-regler för att hindra att journalister och andra att tystas genom ogrundade rättsprocesser mot dem i andra länder. 

Det kan också noteras:

… att en tysk domstol i veckan krävde att landets regering genomför omedelbara åtgärder för att skydda klimatet. Domen kom två veckor efter att konstitutionsdomstolen, med hänvisning till landets upplåningsregler, förbjöd regeringen att använda en statlig fond för att finansiera klimatförbättringar.

… att inflationen i euroländerna sjönk i november till 2,4 procent och närmar sig 2 procentsnivån, som många av världens centralbanker har som inflationsmål.

… att Sverige toppar EU-rankingen för bästa företagsklimat, enligt PwC:s Private Business Attractiveness Index.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret