Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson skakar hand med Ungerns premiärminister Viktor Orbán på fredagen.

Ungern får JAS – Sverige får Nato

BRYSSEL 23 februari 2024

Ungern köper fyra svenska Gripen-plan och lovar i nästa vecka att som sista Natoland godkänna Sveriges medlemskapsansökan. – Naturligtvis bidrar en överenskommelse om försvar och militär kapacitet till att återupprätta förtroendet mellan de två länderna, sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

På fredagen hölls till slut det omdiskuterade regeringschefsmötet mellan Ulf Kristersson och Viktor Orbán i Budapest, ett möte som Ungern begärt sedan länge för att godkänna Sveriges Natoansökan. Ungern har som enda Natoland dröjt med att ratificera det svenska medlemskapet i försvarsalliansen. Under besöket stod det klart att Ungern köper fyra svenska stridsflygplan av typen JAS 39 Gripen.

– Det avtal som Sverige och Ungern har signerat idag innebär att Ungern nu köper fyra nya Gripenflygplan av Sverige, sade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff.

Han underströk att Ungern redan 2022 fått en offert av Försvarets materielverk på stridsflygplanen, en offert som annars skulle ha löpt ut vid februaris slut.

Viktor Orbán bekräftade samtidigt att det ungerska parlamentet, där hans Fidesz har egen majoritet, på måndag i nästa vecka kommer att ratificera Sveriges Natoansökan vilket var syftet med statsministerns besök i landet.

– [På måndag] kommer vi att fatta de nödvändiga besluten och därmed ska vi ha avslutat det här kapitlet, sade Orbán.

För honom var syftet med mötet med Kristersson att "återuppbygga förtroendet" som han menade tills nyligen var "dött". Han har tidigare villkorat ett svenskt statsministerbesök för ett Natogodkännande. En del i återuppbyggandet av tilliten var enligt Orbán uppgörelsen om Gripenköpet.

– Naturligtvis bidrar en överenskommelse om försvar och militär kapacitet till att återupprätta förtroendet mellan de två länderna, definitivt, sade Viktor Orbán som tillade att han "njutit" av att återskapa tilliten mellan de två länderna.

De två regeringscheferna enades även om att samarbeta på områden där Ungern och Sverige har gemensamma prioriteringar såsom konkurrenskraft, EU:s inre marknad och att bekämpa illegal immigration.

Enligt Viktor Orbán var ett av de viktigaste överenskommelserna att sätta upp ett "center för spetskompetens baserat på AI".

– Det ska göras av Saab och Ungerns innovationsforskningsinstitut. Vi vill inte bara lära oss hur vi kan använda sådan militär utrustning utan vi vill också delta i forskning och utveckling, sade Viktor Orbán utan att gå in på detaljer.

Expertgrupper från Ungern och Sverige ska även träffas för att utbyta erfarenheter av det svenska EU-ordförandeskapet för ett år sedan inför att Ungern tar över EU:s ordförandeklubba i juli.

– Vi kommer också samarbeta inom EU för att bidra till och stärka den europeiska försvarsindustriella basen, sade UIf Kristersson.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret