Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den europeiska socialdemokraterna PES utsåg i helgen luxembrugaren Nicolas Schmit som deras toppkandidat till kommissionsordförandeposten efter EU-valet.

Socialdemokraten som utmanar von der Leyen

BRYSSEL 4 mars 2024

De europeiska socialdemokraterna har valt luxemburgaren Nicolas Schmit till sin toppkandidat för att försöka bli EU-kommissionens nästa ordförande. – Vi har ett projekt som handlar om hopp, framsteg, rättvisa och delat välstånd, sade Nicolas Schmit om partiets valmanifest som antogs vid samma tillfälle.

Nicolas Schmit, nuvarande EU-kommissionär med ansvar för arbetsmarknaden och sociala frågor, var enda kandidat när paraplyorganisationen för Europas socialdemokratiska partier, PES, i Rom på lördagen valde sin kandidat till att bli EU-kommissionens ordförande efter Europaparlamentsvalet i början av juni.

– Som er gemensamma kandidat kommer ni att finna mig fullt engagerad på er sida. Vi har ett projekt som handlar om hopp, framsteg, rättvisa och delat välstånd. Jag är redo att leda vår politiska familj, att försvara våra idéer, att tala med medborgare, arbetstagare och jordbrukare och att lyssna på deras oro, sade Schmit efter beslutet.

Den tidigare svenske statsministern Stefan Löfven (S) är ordförande för PES menade att Schmit – som innan han blev EU-kommissionär varit luxemburgsk arbetsmarknadsminister under tio år – "är liktydig med sociala rättigheter och bättre jobb".

– Hans engagemang för socialdemokratiska lösningar för folket är tydligt och långvarigt. Han har en stark meritlista och vårt parti är starkare för den energi och det engagemang han ägnar åt att göra Europa bättre, för allas bästa, sade Stefan Löfven.

I Sverige är Nicolas Schmit kanske mest känd för att det var han som lade fram det omdiskuterade förslaget om en europeisk minimilön som sedermera klubbats igenom.

Socialdemokratiskt valmanifest

På mötet  klubbade PES även sitt valmanifest inför EU-valet den 6–9 juni som lyder under epiteten "socialt, demokratiskt och hållbart". Manifestet lyfter traditionella socialdemokratiska frågor som solidaritet, rättvisa och jämlikhet och går samtidigt till angrepp mot ytterhögern och de partier som stödjer dem.

"Extremhögern är ett hot mot medborgarna och mot det europeiska projektet. Den är ett gift för demokratin. Vi kommer aldrig att samarbeta eller bilda koalitioner med extremhögern", heter det i manifestet där liberala och konservativa partier som "möjliggjort" extremhögerns "tillgång till makten".

De europeiska socialdemokraterna har 20 övergripande valfrågor (se faktaruta nedan). De lovar bland annat att arbeta för att minska arbetstider, helt genomföra Europeiska sociala pelaren, öka stödet till dem som drabbas av klimatomställningen, se en strategi för "Made in Europe" och en "ambitiös EU-budget".

PES vill även se att EU tar en större plats på den globala scenen.

"I en alltmer osäker värld måste EU ta ett större ansvar för sin egen säkerhet och sitt eget försvar", står det i manifestet.

Toppkandidater

Systemet med toppkandidater har sedan det infördes inför 2014 års EU-val kritiserats av flera medlemsländer som ogärna vill att Europaparlamentet får för stort inflytande på vem som ska bli nya EU-kommissionär. Efter 2014- valet utsågs EPP:s toppkandidat, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, till EU-kommissionens ordförande eftersom den kristdemokratiska partisamlingen fick flest röster. Men vid det efterföljande EU-valet ignorerade medlemsländerna  EPP:s kandidat Manfred Weber och utsåg i stället EPP-kollegan Ursula von der Leyen till ny kommissionsordförande. Hon är i årets EU-val EPP:s kandidat och de flesta opinionsundersökningar pekar på att den gruppen åter får enskilt flest röster.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret