Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alla svenska partier utom ett röstar nästan alltid som sina partigrupper i omröstningarna i EU-parlamentet 2019-2024. Arkivbild.

Stor granskning: SD röstar som yttersta högern i EU

BRYSSEL 11 mars 2024

En genomgång av närmare 2000 omröstningar visar att Sverigedemokraterna, som enda svenska parti, inte följer sin partigrupp. Istället har SD de senaste fem åren röstat mer som Europaparlamentets yttersta höger tillsammans med Alternativ för Tyskland och franska Nationell samling.

Europaportalen har, med hjälp av databasen AssistEU, gått igenom hur nära de svenska partierna ligger sin partigrupper i de närmare två tusen slutomröstningar som hållits under mandatperioden.

Alla svenska partier ligger närmast den partigrupp de tillhör med ett tydligt undantag: Sverigedemokraterna.

De sverigedemokratiska parlamentarikerna röstar bara som sin nationalkonservativa grupp ECR i 46 procent av fallen – det är den klart lägsta andelen bland de svenska partier

Sverigedemokraterna röstar istället mycket mer lika partierna i den nationalistiska ID-gruppen på yttersta högerkanten. I tre av fem omröstningar går SD på samma linje som ID.

Inom ID-gruppen ligger SD närmast Alternativ för Tyskland, AfD, som man röstar på samma sätt i 67 procent omröstningarna. Som jämförelse röstar SD på samma linje som det största partiet i ECR-gruppen – polska Lag och rättvisa – i 45 procent av fallet.

Enligt Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers beror detta på att SD har en striktare budgetlinje än ECR-gruppen.

– Vi vill ju ha en mindre svensk EU-avgift och av så förordar vi en mindre EU-budget. Och där delar vi ståndpunkt med ID-gruppen men ECR-gruppen styrs ju idag i stor utsträckning av den polska delegationen, och Polen är ju en väldigt stor nettomottagare, säger Weimers.

Det stämmer tydligt att SD röstar mer som ID än som ECR i budgetfrågor, enligt AssistEU:s indelning. Men SD röstar mer som ID inom fler områden. SD ligger tydligt närmare ID än ECR inom områden såsom EU:s utvidgning, fri rörlighet för personer, nödhjälp och monetära frågor.

Av de totalt 47 politikområdena ligger SD närmare ID än ECR i 29 fall. Inom 6 områden är det lika och övriga 12 röstar man mer som ECR-gruppen. 

I tidigare rapportering har framgått att Sverigedemokraterna kanske skulle lämna ECR om det ungerska regeringspartiet Fidesz blev medlemmar i gruppen. Dagens undersökning pekar på att SD har ytterligare ett skäl att lämna ECR – man gillar inte politiken.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret