Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Opinion: Tre partier nära valspärren

BRYSSEL 3 maj 2024

Tre av de åtta svenska partierna riskerar i dagsläget att inte få förnyat förtroende i EU-parlamentet. Inget av småpartierna som nya Folklistan får mer än 0,5 procent.

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ligger alla under fyraprocentsspärren i Novus senaste opinionsundersökning inför EU-valet i juni. Resultaten är dock inte statistiskt säkerställda utan ligger inom felmarginalen. Torbjörn Sjöström, VD för Novus, tror att den sena valrörelsen har påverkat de mindre partierna möjligheter att få genomslag.

"När valrörelsen kommer igång kommer de små partierna att komma till tals och kunna återhämta sig. Det är troligt att de större partierna kommer att tappa till förmån för de mindre", skriver Torbjörn Sjöström i en kommentar.

Han slår dock fast att Centerpartiet "ser ut att göra ett katastrofval". Partiet gör det största tappet jämfört med förra EU-valet med över sju procentenheter.

Högre röstintention bland rödgröna

Undersökningen indikerar att de rödgröna partierna lyckats mobilisera sina väljare i högre grad än andra.

"De som röstade på S, V och MP i riksdagsvalet 2022 kommer i högre grad att rösta i EU-valet. Bland de som säger att de garanterat inte kommer att rösta tappar särskilt M ", skriver Torbjörn Sjöström.

Övriga partier små

De som nämnt övriga partier bland de till frågade uppgår till 2,6 procent. Av dem nämns enligt Novus bland annat Folklistan, Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig samling. Inget av dessa har dock stöd av mer än 0,5 procent.

Andelen osäkra väljare är 33,2 procent.

Fem svenska partier finge mandat

Om utfallet i opinionsundersökningen även skulle bli valresultatet den 9 juni skulle endast fem svenska partier ta plats i EU-parlamentet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret