Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Finansminister Elisabeth Svantesson menar att regeringens kommande höjning av reduktionsplikten, från 6 till 10 procent, leder till att Sverige når sitt klimatmål att halvera utsläppen till 2030.

Tidöregeringen höjer reduktionsplikten: "Sveriges klimatmål kan nås"

STOCKHOLM 27 augusti 2024

Genom en mindre ökning av reduktionsplikten för fordonsbränsle tror regeringen att Sverige kan nå sitt EU-mål att halvera växthusgasutsläppen till 2030. Det handlar om att införa mer biobränsle i drivmedel men också att bolagen enligt en ny EU-regel kan räkna in såld bilel som en del av reduktionen. Flera oppositionspartier dömer ut ökningen som alltför liten för att uppnå Sveriges EU-mål.

Från och med juli 2025 höjs reduktionsplikten, den som tvingar bränsleföretag att blanda in biodrivmedel i drivmedel för minskade växthusgasutsläpp, från sex procent till tio procent. Förändringen föreslås bara dryga halvåret efter att regeringen vid årsskiftet  kraftigt sänkte reduktionsplikten från 30 till 6 procent. 

En nyhet är också att bensinmackarna, som reduktionsplikten är riktad mot, efter en EU-regeländring i våras nu också kan räkna in effekterna av såld bilel i reduktionsplikten. Förändringar som enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) leder till att Sverige kan nå sitt nationella EU-mål om att att halvera svenska utsläpp med 50 procent mellan 2005 och 2030, det så kallade ESR-målet.

Du säger att ESR-målet kommer att nås, vad har du för belägg för det?

– Det är tjänstemän på regeringskansliet som är högst kompetenta och har räknat på detta, sade Elisabeth Svantesson till Europaportalen på tisdagen. 

Centerpartiet och Miljöpartiet är dock mycket kritiska till regeringens beräkningar.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet dömer ut regeringens höjda reduktionsplikt som alltför liten, i en debattartikel i DI.

“Regeringens klimatbluff fortsätter”, skriver han och menar att “man behöver inte vara mattesnille för att se att siffrorna inte går ihop. Man ökar utsläppen med 4 miljoner om året och sänker utsläppen med 2 miljoner under 5 år. Det täcker alltså bara 10 % av den tidigare ökningen.”

Enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén kommer regeringens höjning inte att räcka.

– Av det lilla de nu sade på presskonferensen finns ingenting som visar hur man ska nå målen. Den här marginella höjningen som man nu gör av reduktionsplikten kommer inte att leda till det, sade han till Aftonbladet.

Den senaste sammanställningen av ESR-målen för EU-länderna  2022 visar att Sverige är det EU-land som minskat sina utsläpp mest: nära 36 procent sedan 2005.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret