Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ett av kriterierna som måste uppfyllas för att räknas till kategorin allvarlig materiell och social fattigdom är att inte kunna värma upp sin bostad. Arkivbild.

Sverige mot strömmen: Ökad fattigdom trots EU-trend

BRYSSEL 19 september 2024

I de flesta EU-länder har den allvarliga materiella och sociala fattigdomen minskat. Men inte i Sverige som dock alltjämt har en av de lägsta nivåerna i unionen.

2015, det första året EU:s statistikbyrå Eurostat har uppgifter för, var andelen svenskar som klassades som materiellt och socialt fattiga (se definition nedan) 1,1 procent. Det var efter Finland den lägsta andelen i EU. När Eurostat i veckan presenterade den senaste statistiken, som avser 2023, hade den svenska andelen mer än fördubblats till 2,5 procent. I EU som helhet hade andelen minskat från 9,7 till 6,8 procent mellan 2015 och 2023.

De största minskningarna i andelen allvarligt materiellt och socialt fattiga under perioden skedde Bulgarien, Rumänien och Ungern. Generellt har de nyare EU-länderna, främst i Central- och östeuropa, sett de största förbättringarna. Detta beror delvis på att fattigdomsnivån 2015 ofta var klart högre i de länderna än i de äldre och ofta rikare medlemsländerna.

Sverige på pallplats

Trots ökningen i Sverige är andelen som klassas som allvarligt materiellt och socialt fattiga den delat tredje lägsta tillsammans med Estland, och Luxemburg. Lägst hade Slovenien följt av Cypern. Rumänien och Bulgarien har dock fortfarande störst andel fattiga där närmare en av fem invånare hamnar i kategorin.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret