Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Moldaviens pro-europeiska president, liberalen Maia Sandu, fick klart störst stöd i presidentvalets första omgång, samtidigt som folkomröstningen om att införa EU-skrivningar i grundlagen blev oerhört jämn. Arkivbild.

EU-omröstningen i Modavien: Knapp seger för ja-sidan

BRYSSEL 21 oktober 2024
Uppdaterad: 21 oktober 2024

I en dramatisk folkomröstning har Moldaviens invånare med knapp marginal röstat för att skriva in EU-medlemskap i landets författning. Samtidigt anklagar president Maia Sandu Ryssland för att ha försökt manipulera valresultatet. – Deras mål var att underminera en demokratisk process, säger presidenten.

Resultatet blev ytterst jämt när moldavierna på söndagen röstade om huruvida man ska göra ett tillägg i landets författning om att gå med i EU. Preliminära uppgifter med 99,77 procent av rösterna räknade på måndagseftermiddagen ger ja-sidan 50,46 procent och nej-sidan 49,54 procent. I antal röster skiljer det närmare 13 800 av de totalt 1,49 miljoner röstande.

Opinionsundersökningar innan omröstningen pekade på ett tydligt stöd för EU-sidan. President Maia Sandu sade i ett uttalande att det finns "tydliga bevis" för att kriminella grupper i samarbete med utländska krafter köpt över 300 000 nej-röster, rapporterar Reuters.

"Deras mål var att underminera en demokratisk process. Deras avsikt var att sprida rädsla och panik i samhället. Vi väntar på de slutliga resultaten och vi kommer att svara med bestämda beslut", sade hon.

Moldaviska myndigheter uppskattar att Ryssland lagt 100 miljoner dollar på olika påverkanskampanjer in för söndagens val.

Även EU-kommissionen underströk den ryska påverkanskampanjen i Moldavien som man menar pågått under lång tid.

– Vi noterar att denna omröstning ägde rum under icke tidigare skådad inblandning och hot från Ryssland och dess ombud i syfte att destabilisera de demokratiska processerna i Moldavien, sade en talesperson för EU-kommissionen på måndagen.

För att bli giltig krävdes att minst en tredjedel av de röstberättigade deltog. Det preliminära valdeltagandet landade på 51,68 procent.

Moldavien ansökte om EU-medlemskap bara veckor efter att grannlandet Ukraina invaderades av Ryssland 2022. Landet fick så kallad kandidatstatus i juni 2022 och klartecken att inleda formella medlemskapsförhandlingar i slutet av 2023. Förhandlingar har dock ännu inte inletts. Moldavien siktar på att gå med i EU 2030.

Tydligt stöd för pro-europeisk president

Samtidigt som folkomröstningen hölls även presidentval. Den sittande pro-europeiska liberala presidenten Maia Sandu fick klart störst stöd med 42 procent av rösterna. Näst populärast blev den pro-ryske socialisten Alexandr Stoianoglo med 26 procent. De två går nu vidare till en andra avgörande omgång som äger rum den 3 november.

Frågan i folkomröstningen

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret