Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska revisionsrätten granskar varje år EU:s räkenskaper. Arkivbild.

Rekordmånga fel när EU-stöd betalades ut

10 oktober 2024

Andelen fel som EU:s revisorer upptäcker när miljarder i stödpengar betalas ut fortsatte att öka 2023 för att nå sin högsta nivå på över ett årtionde.

Europeiska revisionsrätten granskar varje år huruvida pengarna i EU-budgeten hanteras på ett korrekt sätt när de betalas ut till exempelvis lantbrukare eller gemensamma forskningsprojekt. För 2023 års budget är den så kallade felandelen bland stödutbetalningarna 5,6 procent. Det är den högsta uppmätta andelen sedan åtminstone 2012.

5,6 procent är långt över den tvåprocentsnivå som anses acceptabel.

"[Revisionsrätten] anser att de budgetkostnader som godkänts i räkenskaperna för det budgetår som slutade den 31 december 2023 innehåller väsentliga fel", heter det i den digra rapporten som släpptes i dag torsdag.

Revisorerna gör ett så kallat uttalande med avvikande mening vilket är den skarpaste graden av kritik som revisionsrätten kan ge i fråga om hanteringen av EU-budgeten vilket tyder på "utbredda problem".

Fel kan vara olika typer av oegentligheter som missade kvitton och liknande men även i mindre fall rena bedrägerier. Både revisionsrätten och EU-kommissionen har en acceptansnivå för felandelen på två procent, något som ännu inte hållits.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Dick Erixon, som sitter i budgetkontrollutskottet som senare ska ta ställning till huruvida kommissionen ska får ansvarsfrihet för sin hantering av räkenskaperna, anser att en viktig anledning till ökningen av felprocenten är att EU-stöden blivit för stora.

– Att felprocenten når dessa historiskt höga nivåer bekräftar våra farhågor när långtidsbudgeten och coronafonden godkändes. Att EU:s utgifter ökat så mycket är i kombination med snabba utbetalningar från coronafonden den främsta orsaken till att kontrollmekanismerna har misslyckats totalt, sade Erixon i en kommentar till Europaportalen.

Han vill att fler förhandskontroller av EU-stöden ska genomföras och att revisionsrätten får mer resurser för sina granskningar.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, även han ledamot i parlamentets budgetkontrollutskott, är också kritisk.

– Det oerhört allvarlig kritik som framkommer i Europeiska revisionsrättens rapport. Det går inte att följa vart pengarna tar vägen, man vet inte till vilken nytta de betalats ut eller om de överhuvudtaget använts till vad de varit avsedda till, sade Sjöstedt till ett uttalande till Europaportalen.

Han kommer att driva på är att sådana typer av EU-bidrag ska komma med krav på att medlemsländerna delfinansierar projekt som får EU-stöd.

– Det skulle ge större incitament för medlemsstaterna att säkerställa att pengarna faktiskt går till det som de är avsedda för, sade Sjöstedt.

Stor ökning bland sammanhållningsfonder

Det är framförallt inom de så kallade sammanhållningsstöden, som syftar till att utjämna ekonomiska skillnader mellan regioner och medlemsländer, som felandelen bland utbetalningarna ökat betydligt: 9,3 procent. Anledningar till detta är enligt revisorerna bland annat en tidspress som finns på nationella förvaltningar att använda medel från olika EU-sammanhållningsfonder. Man ser även "betydande brister" i hur de nationella revisionsmyndigheterna utför sitt granskningsarbete.

Revisionsrätten menar att stöd från EU:s stora coronaåterhämtningsfond liknar sådana sammanhållningsprojekt och befarar att felandelen i den också kan vara alltför stor.

Bedrägerier utreds

Rena bedrägerier som revisionsrätten upptäcker skickas till EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf eller till Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo.

För 2023 rör det sig om 20 misstänkta fall av bedrägeri till Olaf varav ett parallellt till Eppo av de totalt 748 granskade transaktioner från EU-budgeten. Olaf har inlett granskningar i fyra av fallen. Parallellt rapporterades 17 fall till Eppo som har inlett utredningar i nio av dem.

Revisorerna: Kommissionen underskattar felen

Enligt de beräkningar som EU-kommissionen, som övervakar att EU:s budgetregler följs, gjort var felandelen för utbetalningarna 1,9 procent för 2023. En betydligt lägre andel än vad revisorerna kommit fram till i sin granskning. De anser att kommissionen har "brister" i sina "skrivbordsgranskningar" och pekar bland annat på att de fann 49 fel som kommissionen inte upptäckt.

"Trots de åtgärder som kommissionen redan har vidtagit fortsätter den, enligt vår uppfattning, att underskatta risken vid betalning", skriver revisorerna.

Att kommissionens granskningar inte fungerar beror i sin tur delvis på att EU-länderna egna granskningsmyndigheter "inte fungerar på ett ändamålsenligt" sätt.

En talesperson för EU-kommissionen pekade på torsdagen på skillnaderna i metod som revisionsrätten och kommissionen använder för att upptäcka fel när EU-stöd betalas ut.

– Europeiska revisionsrättens felandel baseras på extrapolering av fel genom ett urval av 220 transaktioner från 441 sammanhållningsprogram, medan kommissionens felandel baseras på en systematisk analys av alla de garantipaket som finns på plats och som hjälper oss att övervaka fonderna inom sammanhållningspolitiken, sade talespersonen.

Han tillade att kommissionens felandel bara omfattar fel som leder till att felaktigt utbetalat EU-stöd måste återbetalas. Revisionsrättens felandel tar även med fel som inte leder till sådana åtgärder.

Pengar kan krävas tillbaka

Att se till att EU-pengar betalas ut på rätt sätt ligger i första hand på EU-kommissionens bord men den största delen av budgeten, ungefär två tredjedelar, deladministreras av medlemsländerna.

Det området som EU-kommissionen själv hanterar – administrationen som utgjorde 6,4 procent av hela budgeten – hade inga väsentliga fel. På inkomstsidan ser revisionsrätten heller inga väsentliga fel.

Kommissionen har rätt att kräva tillbaka pengar som använts på ett felaktigt sätt. 

Det är medlemsländerna med vetorätt, och delvis EU-parlamentet, som bestämmer storleken på EU-budgeten och vad pengarna ska gå till.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret