Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Klart: EU höjer tullar på kinesiska elbilar
Motståndet mot att höja EU-tullarna mot importerade kinesiska elbilar var långt ifrån tillräckligt starkt bland medlemsländerna för att fälla förslaget. Därmed höjs de som mest med drygt 35 procentenheter för vissa bilmärken medan andra ges en lägre höjning.
Sanningens minut om nya elbilstullar
På fredag väntas medlemsländerna hålla en omröstning huruvida de ska stödja eller fälla de nya tullarna på kinesiska elbilar som EU-kommissionen beslutat om, rapporterar Euractiv. Sverige har ännu inte officiellt bestämt sig men vid en icke-bindande omröstning i somras lade man ner sin röst.
Femton av EU:s 27 medlemsländer, som representerar minst 65 procent av unionens befolkning, måste rösta emot tullarna för att förhindra att de införs under en femårsperiod.
Sverige våndas kring nya EU-tullar på kinesiska elbilar – “svår balansgång”
Sverige har ännu inte satt ner foten i den kontroversiella elbilstullfrågan och hur man ska hantera Kinas subventionering som ger landets biltillverkare en orättvis fördel mot EU:s bilindustri.
– Det är en svår balansgång, sade Sveriges nya bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) vid sitt första EU-möte i Bryssel på torsdagen.
EU:s planer för ekonomi och konkurrenskraft – förenklingar och ny fond
EU-kommissionen ruvar på omfattande förslag för att stärka medlemsländernas ekonomier och konkurrenskraft. Ett återkommande nyckelord är: regelförenkling. En ny konkurrenskraftsfond ska stödja strategiska sektorer och driva den gröna och digitala omställningen.
Kinesiska bilmärken äter EU:s strafftullar ”till frukost”
Var fjärde elbil i Europa tillverkas redan i Kina. Men nu hoppas de kinesiska bilmärkena använda den svenska marknaden som språngbräda för att slå igenom på kontinenten – trots nya strafftullar i EU, rapporterar SvD Näringsliv.
Kommissionär Hoekstra: Import från Kina riskerar döda europeisk industri
Inför att medlemsländerna inom kort väntas ta ställning till EU-förslaget att höja tullarna för importen av elbilar från Kina tar klimatkommissionären den nederländske kristdemokraten Wopke Hoekstra till orda om det han kallar “ett Kinaproblem”, rapporterar Bloomberg.
– Det kan inte vara så att våra företag går i konkurs eftersom marknaden är översvämmad med statssubventionerade produkter [från Kina], sade Wopke Hoekstra och tillade:
– Det kommer i slutändan att döda europeisk industri och vi kommer inte att tillåta det.
Samtidigt rapporteras om pågående intensiva förhandlingar i tullfrågan mellan Kina och EU i Bryssel, något som fått EU att flytta tullomröstningen till början av oktober.
EU granskar finansföretag för misstänkt kartellbildning
EU-kommissionen har genomfört oanmälda inspektioner hos finansföretag i två medlemsländer, enligt ett uttalande från kommissionen. Företagen misstänks ha brutit mot EU:s konkurrensregler genom att samarbeta på ett otillåtet sätt. Granskningen gäller handel med finansiella derivat. Kommissionens personal fick hjälp av lokala konkurrensmyndigheter under besöken. Inspektionerna är ett första steg i utredningen och betyder inte att företagen är skyldiga. Det finns ingen tidsgräns för hur länge utredningen kan pågå. Enligt FT handlar det om Nasdaq och Deutsche Börse.
Ny rättsbatalj på gång mellan Apple och EU
Den amerikanska teknikbjässen Apple har dragits in i vad som kan bli en ny stor rättslig batalj med EU – denna gång om hur Apple stänger ute tredje part från sina operativsystem, uppger TT/VK. EU-kommissionen varnar för att det kan sluta med böter för Apple.
Domstolsframgång för Google – värd 17 miljarder
Sökjätten Google – en del av amerikanska Alphabet – har fått ett bötesbelopp på 1,5 miljarder euro (motsvarande 17 miljarder kronor) upphävt av EU-domstolen, skriver TT/GP. Böterna – en del av den danska EU-kommissionären Margrethe Vestagers offensiv mot hur dominanta techbolag från USA utnyttjar sin marknadsposition – utfärdades av EU-kommissionen 2019. Beslutet att häva böterna är ett bakslag för EU-kommissionen, som enligt domstolen ska ha begått misstag i sin utredning av ärendet. I förra veckan fälldes Google i EU-domstolen i ett annat fall för att ha missbrukat sin dominerande ställning.
Klimatet och välfärden kräver ett förändrat EU
Vänsterpartiet arbetar för ett EU som sätter klimatet, välfärden och omsorgen om människors livsvillkor först. Vi behöver bryta oss loss från idén om marknaden som universallösningen på våra samhällsutmaningar. Vi kämpar också för ett EU som står upp mot ockupationsmakter – både i Ukraina och Gaza. Det skriver Europaparlamentarikerna Jonas Sjöstedt (V) och Hanna Gedin (V).