Polen
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Här hittar du allt Europaportalen har skrivit om Polen.
Här hittar du allt Europaportalen har skrivit om Polen.
Den sittande regeringens presidentkandidat, Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski, föll med 4,8 procentenheter till 33,5 procent, enligt en opinionsundersökning efter en tv-debatt på fredagen, rapporterar Bloomberg. Högerpopulisten Karol Nawrocki ökade 5 procentenheter till 25,5 procent. I en opinionssammanställning från Politico har Trzaskowski 34 procent och Nawrocki 22 procent. Presidentvalet hålls den 18 maj.
Tysklands blivande förbundskansler Friedrich Merz planerar att besöka Frankrike och Polen som sina första utlandsresor efter tillträdet, rapporterar Bild. CDU-ledaren, som blir kansler inom fyra veckor, berättar detta i en intervju publicerad i helgen.
– Jag kommer, om det är tidsmässigt möjligt, omedelbart resa till Paris till Emmanuel Macron och också mycket snart till Warszawa till Donald Tusk, sade Merz.
Han framhåller särskilt sin nära relation med Polens premiärminister Tusk som han utvecklat under de senaste åren.
Polen vill att fler europeiska länder satsar på sitt försvar för att möta hotet från Ryssland, rapporterar SVT. Landet har nyligen lanserat en stor satsning på både civil och militär beredskap.
– Europa måste rusta upp igen. Det är sådana tider. Det är inte bara vad som krävs nu, utan inför hela det kommande årtiondet, sade Cezary Tomczyk, Polens vice försvarsminister, till SVT.
Tomczyk menar att det behövs ett gemensamt tankesätt inom Europa. Han ser de nordiska länderna, inklusive Sverige, som viktiga allierade som förstår situationen.
Polen varnar Donald Trump för att göra ett "historiskt misstag" om han erkänner Rysslands anspråk på Krim och andra ockuperade områden i Ukraina, rapporterar Financial Times. Paweł Kowal, rådgivare till Polens premiärminister Donald Tusk, sade i en intervju att en "röd linje" skulle överskridas för Polen och övriga Centraleuropa om utökade ryska gränser erkänns juridiskt efter invasionen.
– Det skulle vara en klar skillnad mellan tillfälliga lösningar för att avsluta striderna och att uppfylla ryska förväntningar om att erkänna Krim, Donbas eller andra delar av Ukraina, vilket skulle vara ett historiskt misstag, sade Kowal.
Polen söker godkännande för att använda 6,1 miljarder euro från EU:s coronafond till försvars- och säkerhetssatsningar, rapporterar Reuters. Utvecklingsminister Katarzyna Pelczynska-Nalecz meddelade på fredagen att pengarna ska gå till befolkningsskydd, industriell modernisering och skydd av viktig infrastruktur.
– Vi är först med att införa en sådan säkerhets- och försvarsfond i återhämtningsplanen och jag vet redan att andra länder frågar hur man gör det, sade Pelczynska-Nalecz.
Polen, som redan lägger störst andel av BNP på försvar bland Nato-länderna, hoppas avsluta förhandlingarna med EU-kommissionen senast 27 maj. Kommissionen har sedan till 20 juni att fatta beslut.
"I kväll kommer regeringen att anta ett dekret som upphäver rätten att ansöka om asyl. Precis som jag meddelade – utan dröjsmål", skriver Polens premiärminister Donald Tusk på plattformen X, enligt TT/GP.
Beslutet kommer efter att Polens president Andrzej Duda skrivit under ett lagförslag som gör det möjligt att begränsa asylrätten. Polen anklagar Belarus och Ryssland för att ha skapat en ström av migranter i en "hybridattack" för att skapa oro i Europa.
EU meddelade förra året att länder som gränsar till Ryssland och Belarus får begränsa asylrätten om migranter används som "vapen". Flera människorättsgrupper har uttryckt stark kritik mot de polska åtgärderna.
Polen, Litauen, Lettland och Estland planerar att lämna Ottawakonventionen som förbjuder personminor, rapporterar Reuters. Beslutet tillkännagavs i ett uttalande på tisdagen och motiveras med det militära hotet från grannlandet Ryssland.
"Med detta beslut sänder vi ett tydligt budskap: våra länder är förberedda och kan använda alla nödvändiga åtgärder för att försvara vår säkerhet", skrev de fyra ländernas försvarsministrar.
Genom att lämna avtalet från 1997, som undertecknats av mer än 160 länder men inte av Ryssland, kan Nato-medlemmarna återigen börja lagra personminor. Litauens försvarsminister Dovilė Šakalienė förklarade att utträdet görs för att möjliggöra ett effektivt skydd av regionens gränser.
Även Finland överväger sedan december att lämna avtalet med hänvisning till Rysslands användning av personminor i Ukraina.
Polens president Andrzej Duda uppmanar USA att flytta kärnvapen till Polen som avskräckande medel mot framtida rysk aggression, rapporterar Financial Times.
– Det är uppenbart att Natos gränser flyttades österut 1999, så 26 år senare borde även Natos infrastruktur flyttas österut. För mig är detta självklart, sade Duda i en intervju med tidningen.
Förslaget, som tidigare avvisats av Biden-administrationen, kommer troligen uppfattas som provocerande i Moskva. Duda hänvisar till att Ryssland placerat taktiska kärnvapen i Belarus och menar att USA:s kärnvapen skulle göra Polen säkrare. Utspelet speglar en växande oro i Polen över att Ryssland kan stärkas genom fredsförhandlingar med Ukraina under Trumps ledning.
Polens författningsdomstol har gjort "ett direkt frontalangrepp" på EU-rättens grundläggande principer, enligt EU-domstolens generaladvokat Dean Spielmann. I sitt förslag till avgörande bedömer han att EU-kommissionens talan mot Polen är välgrundad.
Målet gäller två domar från 2021 där den polska författningsdomstolen ifrågasatte EU-rättens företräde framför polsk grundlag och vägrade följa EU-domstolens beslut. Enligt Spielmann undergräver detta allvarligt EU-rättens överhöghet, självständighet och verkan.
Generaladvokaten anser också att tre domare i den polska författningsdomstolen utnämnts på ett olagligt sätt, vilket gör att domstolen inte kan anses vara oberoende enligt EU-rätt.
EU-domstolen kommer att fatta sitt slutgiltiga beslut i frågan vid ett senare tillfälle. Den går i del flesta fall på generaladvokatens linje.
Den polska författningsdomstolen togs i praktiken över av den förra nationalkonservativa regeringen under Lag och rättvisa.
Polens premiärminister Donald Tusk sade i landets parlament på fredagen att Polen "pratar på allvar" med Frankrike om dess erbjudande i onsdags att fler länder kan skyddas av det franska kärnvapenparaplyet, rapporterar Politico.
Polen planerar även, sade premiärminister, att bygga en 500 000 man stark armé, jämfört med dagens armé på 200 000 man, för att möta hotet från Ryssland.
Ryssland kommer att vara hjälplöst mot det enade Europa, sade Tusk och tillade:
"Det är slående men det är sant. Just nu tigger 500 miljoner européer 300 miljoner amerikaner om skydd från 140 miljoner ryssar som inte har kunnat övervinna 50 miljoner ukrainare på tre år."