Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

”Lätta droger” är inte beroendeframkallande

16 december 2004

Det var med en knapp majoritet som Europaparlamentet i går antog sina rekommendationer till nytt program för EU:s drogpolitik 2005-2012.
– Det är drogliberalt när man skiljer mellan ”lätt” och ”tung” narkotika, säger Inger Segelström (s) i en kommentar. De svenska moderaterna som också är kritiska till beslutet lyckades till sist få med sig sin stora partigrupp EPP-ED.

Parlamentet menar vidare att medlemsstaternas repressiva och förbjudande politik är maktlös när det gäller att bekämpa narkotikahandeln. Ett gemenskapsprojekt bör dras igång för att införa alternativa påföljdsmetoder, så att narkotikabekämpningen inte inriktas endast på fängelsestraff.

Uppgifter i den årliga rapporten för 2003 från övervakningscentrumet i Lissabon anger att cannabis förblir den mest använda drogen i EU, med rapporter från många länder om att mer än 20 procent av befolkningen någon gång nyttjar denna drog. En försiktig uppskattning skulle kanske vara att minst en av fem vuxna i EU har provat drogen. Indikatorer visar att cannabisbruket har ökat inom EU, även om ökningen avstannat i vissa länder. Men stagnationen har då skett på något som måste anses vara historiskt höga nivåer.

Enligt Europol rapport om den organiserade brottsligheten är narkotikaproduktion och narkotikahandel fortfarande den viktigaste verksamheten för kriminella grupper inom EU. Inget annat område inom den organiserade brottsligheten är så vinstgivande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret