Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Nya lagar och register ska stävja terrorism

7 november 2007

Samma lagstiftning bör tillämpas i EU när det gäller föreberedelse till terrorbrott. Det meddelade EU-kommissionär Franco Frattini när han under tisdagen presenterade ett åtgärdspaket mot terrorism. Han föreslog också att EU-länderna ska samla personuppgifter från flygbolagen på passagerare som flyger till och från EU. Folkpartiet och miljöpartiet är kritiska.

Sedan 2002 finns det ett EU-direktiv som definierar vad som är terroristbrott. Där saknas straff för förberedelse till brott. Med tisdagens förslag vill EU-kommissionen ändra på det och kriminalisera tre förberedelser så som rekrytering och träning, offentlig uppmaning till terrorbrott samt instruktioner för bombtillverkning på internet.

— Internet är allt viktigare för att utbilda blivande terrorister. Det har inget med yttrandefrihet att göra, sade EU-kommissionär Franco Frattini.

Den svenska europaparlamentarikern Carl Schlyter (mp) håller inte med.

— Att tillverka en bomb ska givetvis vara olagligt. Men att läsa eller skriva om bombtillverkning kan inte generellt vara olagligt. Det måste först finnas ett uppsåt till brott, säger Carl Schlyter.



Utred PNR

EU-kommissionen föreslår också att varje EU-land ska samla in nitton uppgifter, PNR (Air Passangers Recording Scheme), som flygbolagen i dag har om passagerare som flyger till och från EU. Med uppgifterna tror man sig på förhand upptäcka om misstänkta terrorister är på resande fot och därmed kunna stoppa eventuella planer på terrordåd. Man kommer även att ta in uppgifter om minderåriga för att stävja trafficing.

— Bristande information om resenärer är idag en svag punkt i terroristbekämpningen. Men vi vill bara ha tillgång till de uppgifter som flygbolagen har inget annat, sade Frattini.

På efter presentationen av förslagen sade Frattini att det är för tidigt att inrätta ett centralt register för passageraruppgifterna. Dels var man rädd för en debatt om storebrosamhället och dels saknar Europol kapacitet att analysera det omfattande materialet. I stället blir det en uppgift för de nationella myndigheterna.

Även om EU-politiker Olle Schmidt (fp) tycker att mycket av kommissionens förslag är bättre än väntat ställer han sig frågande till insamling och registrering av passageraruppgifter.

— Jag vill se fler konkreta studier som visar att PNR verkligen har fungerat. Man måste ha rejält på fötterna innan man fattar beslut som är så långtgående och känsliga, sade Olle Schmidt.

Långt handlingsprogram

Kommissionen har dessutom tagit fram ett handlingsprogram på 47 punkter som inte kräver ny lagstiftning. Bland annat vill kommissionen ha ett system för tidig varning om att sprängmedel gått förlorade eller stulits. Även förutsättningarna att inrätta ett nätverk av desarmeringsexperter och utveckling av en kriminalteknisk kompetens och forskning inom Europol ska undersökas.

Dubbel kriminalisering

De tre förberedelsebrotten som kommissionär Frattini vill att EU ska anta finns redan uppräknade i en sedan i somras gällande europakonvention om förebyggande av terroristbrott. Fyra EU-länder, däribland Danmark, har ratificerat konventionen medan det svenska arbetet fortfarande pågår.

Enligt en juridisk expert som Europaportalen talat med beror den dubbla kriminalisering troligen på ”att EU-kommissionen vill ligga lika långt fram som Europarådet” alternativt ”att man vill ha en egen lagstiftning på området”.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret