Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Krisåtgärder sätter spår

Europeiska opinioner 11 juni 2010 | Finanskris

Nödlån och åtstramningspaket har satt spår hos européerna. Greker och britter är skeptiska till framtiden, och Angela Merkels parti sjunker i opinionsmätningarna. I Ukraina anas dock en viss optimism.

Missnöje i Tyskland
Vårens krispaket har fått de tyska opinionsundersökningarna att visa ständigt nya siffror. Enligt den senaste mätningen har de regerande Kristdemokraterna det fortsatt kämpigt med 30 procent av stödet medan De gröna ligger stadigt kvar på en tredjeplats med 16 procent. Kristdemokraterna ligger därmed fyra procent lägre än i höstens parlamentsval. Deras koalitionspartner, FDP, har förlorat hälften av sina sympatisörer från i höstas och ligger på nu på sju procent.

Mätning: 25-28 maj. 2 003 tyskar tillfrågades. Källa: Forsa, på uppdrag av Stern och RTL television. Felmarginal: 2,5 procentenheter.

Greker kritiska till regeringen
Det tyska missnöjet med makthavarna handlade bland annat om det utlovade krispaketet till Grekland. När grekerna fick frågan om de trodde att krispaketet skulle hjälpa, svarade hälften nej. I dag anser en majoritet av grekerna att det är landets politiska ledning som är skyldiga för den ekonomiska situationen, enligt Angus Reid.

Britter inte blidkade av ny regering
Även i Storbritannien är medborgarna besvikna med den ekonomiska hushållningen. Trots en nytillträdd regering som utlovat åtstramningar bedömer 83 procent det ekonomiska läget i riket som dåligt eller väldigt dåligt. Bara 13 procent bedömer situationen som bra.

Britterna kände av den ekonomiska krisen ordentligt, inte minst när British Northern Rock bank fick räddas av regeringen 2007.

Mätning: Angus Reid Public Opinion. 28 maj-1juni. 2 006 britter tillfrågades. Felmarginal: 2,2 procentenheter.

Ukraina har blivit bättre, tycker en av fyra
En av fyra ukrainare tycker att det har blivit bättre sedan den nya regeringen tillträdde. 56 procent anser att den socioekonomiska situationen inte förändrats nämnvärt och 14 procent av de tillfrågade anser att det har blivit sämre.

Vid presidentvalet i februari vann Viktor Janukovitj – tidigare premiärminister- över ärkerivalen Julia Tymosjenko.

Mätning: Research & Branding Group. 20 maj-1 juni. Intervjuer med 2 076 ukrainare. Felmarginal: 2,2 procentenheter.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som
publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat
även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av
Angus Reid Consultants.

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret