Ukraina
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Inte heller på fredagen ville Ungern godkänna en förlängning av EU:s sanktioner mot Ryssland för deras olagliga krig i Ukraina, rapporterar Politico. Ungern som ofta står på Rysslands sida i Ukrainakonflikten kräver att gasen, som slutade flöda till Ungern efter att ett leveransavtal mellan Ukraina och Ryssland gick ut vid årsskiftet, ska återkomma. Ukraina menar dock att Ungern enkelt kan ersätta gasen med annan om de vill. Om Ungern inte godkänner en förnyelse av EU:s sanktioner mot Ryssland senast kommande fredag upphör de att gälla, något som sannolikt skulle betecknas som en mycket stor framgång för Putin.
I Ukraina har flera tusen soldater inom flygvapnet omplacerats till armén, rapporterar Ekot. Detta för att stärka upp för personalbristen vid fronten. Flera inom det ukrainska försvaret uttrycker oro när bland annat flygtekniker, specialister inom luftvärn utan några större förberedelser blir marksoldater.
Minst 16 personer, varav fyra ukrainska räddningsarbetare, har enligt ukrainska myndigheter skadats i ryska robotattacker mot Zaporizjzja under natten till torsdag, rapporterar TT/GP.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som söker ett möte med USA:s president Donald Trump, sade på tisdagen att minst 200 000 europeiska fredsbevarande soldater skulle behövas för att förhindra en ny rysk attack efter ett avtal om vapenvila, rapporterar Reuters. Zelenskyj sade att en sådan styrka bara skulle vara en del av de säkerhetsgarantier som Ukraina behöver för att hålla Ryssland stången efter en eventuell fredsuppgörelse.
Donald Trump öppnar upp för fler sanktioner mot Ryssland om de inte går med på att förhandla om vapenvila i Ukraina, rapporterar Ekot. Tidigare har Trump sagt att det är möjligt att stödet till Ukraina kommer minska, men när den frågan ställdes på en presskonferens svarade han att även det ska ses över, och att han ska prata både med Zelenskyj och Putin snart.
Nya opinionsmätningar visar att allt fler ukrainare kan tänka sig att ge upp landområden för fred, uppger Yle. I december 2024 var 38 procent villiga att göra eftergifter, jämfört med endast 8 procent två år tidigare, enligt en undersökning från Internationella institutet för sociologi i Kiev.
– Om den här trenden fortsätter kommer 2025 att se en ökning av människor som går med på att striderna avslutas, även om de fortfarande inte bildar en majoritet, sade Jevhen Holovacha vid Ukrainas vetenskapsakademi.
Även i Ryssland växer krigströttheten. Enligt Levada-centret vill närmare 60 procent av ryssarna se fredsförhandlingar. Men analytiker Jakob Hedenskog påpekar att Putin avvisar förhandlingar med Ukraina och endast vill diskutera med USA.
Samtidigt som USA nyligen införde ytterligare sanktioner mot den ryska oljesektorn fortsätter rysk olja transporteras genom Ukraina, trots Rysslands invasion av landet. Den ukrainska oppositionen kräver nu att landet ska sluta fungera som transitland för rysk olja medan Ukrainas regering hänvisar till åtaganden gentemot mottagarländerna, rapporterar Ekot. Transitavtalet med Ryssland löper ytterligare fyra fram, de främsta mottagare av oljan är de proryska länderna Ungern och Slovakien.
Ryssland genomförde på lördagen flera attacker mot Ukraina. I huvudstaden Kiev dödades tre personer när ryska styrkor anföll med drönare och robotar tidigt på morgonen, enligt Reuters. Tre personer skadades också och flera byggnader, däribland ett köpcentrum och en tunnelbanestation, fick stora skador. Ytterligare tre personer dödades i andra attacker i södra Ukraina.
Ett förslag i det tyska parlamentet om att ge Ukraina tre miljarder euro i nytt bistånd har fastnat i diskussion om hur det ska finansieras – ur statskassan eller genom nya lån, rapporterar Politico.
Förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, vill låna upp pengarna medan andra vill använda statskassan. I den pågående valrörelsen hävdar Scholz att pengarna måste lånas upp om de inte ska finansieras på bekostnad av Tysklands sociala välfärdssystem och pensioner. Oppositionen menar dock att även räntekostnader ska betalas och att ett misslyckande för Ukraina i kriget skulle bli ännu "dyrare och sämre för ekonomin."
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer reser på torsdag till Kiev för att skriva under ett omfattande samarbetsavtal med Ukraina som ska gälla i 100 år, uppger Financial Times. Avtalet kommer att omfatta både militärt och civilt samarbete och ska stärka banden mellan länderna på flera områden, bland annat inom utbildning, sjukvård och energi.
– Putins ambition att slita loss Ukraina från dess närmaste partners har varit ett monumentalt strategiskt misslyckande, sade Starmer inför besöket.