Demokrati i Europa
Senast uppdaterad: 7 mars 2024
Den amerikanska organisationen Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska fri- och rättigheter.
Den amerikanska organisationen Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska fri- och rättigheter.
Efter svensk förebild vill EU-kommissionen införa ett nytt demokratiförsvar mot utländska påverkansförsök. EU-stöd ska i högre grad kopplas till att medlemsländerna lever upp till rättsstatens principer.
Antalet personer som tillhör politiskt extrema och våldsbenägna grupperingar i Tyskland ökade under förra året, det visar det tyska författningsskyddet årliga extremistrapport, uppger Ekot. Under 2023 växte höger- och vänsterextrema och jihadistiska grupper. Högerextrema grupper bedöms nu ha cirka 40 000 medlemmar, vänsterextrema kring 37 000 och jihadistiska omkring 27 000. Cirka en tredjedel i varje grupp anses våldsbenägna.
”Vi måste aktivt skydda vår demokrati, den är visserligen stark men den har hårt tryck på sig”, skriver inrikesministern Nancy Faeser i en kommentar.
S, C, MP och V vill att EU ska kunna utesluta medlemsländer som inte lever upp till demokratiska principer, rapporterar Ekot. Det skulle kunna ske genom att EU antar en uteslutningsmekanism för att reglera frågan. Det kräver dock att alla EU-länder stödjer förslaget. SD, M och L går emot förslaget medan KD lämnar frågan öppen.
I EU-kandidatlandet Georgien fortsätter protesterna mot en kritiserad "agentlag". Landet står nu enligt EU-kommissionens ordförande inför ett avgörande framtidsval.
Ungerns regering anklagas för att inspireras av den ryske diktatorn Vladimir Putin när den sätter upp en ny byrå som får omfattande resurser att slå till mot organisationer som får stöd från utlandet och hotar "den nationella suveräniteten".
Trenden med stadigt minskad frihet fortsätter nedåt i världen och i Europa. Det visar den senaste frihetsrankingen från Freedom House.
För Miljöpartiets toppkandidat för EU-valet, Alice Bah Kuhnke, är klimatfrågan inte längre en fråga om när, hur och med vilka pengar. Det är en princip om att göra allt man kan med allt man har – för det finns inget alternativ.
– Hade vi gjort det här för 10 eller 20 år sedan, då hade vi kunnat göra stegvisa förändringar. Men ju mer vi skjuter det på framtiden desto mer kraftfulla åtgärder måste vi ta till, säger Alice Bah Kuhnke.
Demonstrationerna mot det tyska högernationalistiska partiet AfD som pågått i flera veckor nu fortsatte under lördagen på flera platser i Tyskland, uppger Ekot. I huvudstaden Berlin samlades enligt polisen minst 150 000 personer under lördagseftermiddagen för att protestera mot partiet som demonstranterna anser vara en fara för demokratin.
För ett år sedan beslutade EU att frysa utbetalningar till Ungern med hänvisning till brister i grundläggande demokratiska regler kring domstolars oberoende, minoritetsrättigheter, akademisk frihet och asylrätten. Totalt rör det sig om närmare 22 miljarder euro i frysta utbetalningar.
Inom de närmaste veckorna väntas EU-kommissionen ta beslut som rör frysningarna. När det gäller domstolars oberoende från politisk påverkan ser kommissionen framsteg men på de övriga punkterna lyser nödvändiga ungerska reformer med sin frånvaro.
Frågan väntas bli het på EU-toppmötet i mitten av december eftersom den ungerske premiärministern Viktor Orbán hotat att blockera viktigt EU-stöd till Ukraina och att låta landet börja medlemskapsförhandla. Oron är att Orbán kommer att kräva att EU-pengar betalas ut för att han ska släppa sitt veto.
I Ungern vill premiärminister Viktor Orbán inrätta en byrå med uppdrag att övervaka personer och organisation mot så kallad utländsk inblandning. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, är mycket kritisk.