Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Korruptionen ökar i fyra EU-länder

26 oktober 2010 | Ny ranking

I fyra EU-länder har korruptionen ökat det senaste året, enligt den ranking (CPI) organisationen Transparency International presenterar i dag. Länderna är Tjeckien, Grekland, Ungern och Italien. Endast i tre andra länder i världen ökade den säkerställda upplevda korruptionen.

Av de sju länder i världen där korruptionen ökat det senaste året är fyra europeiska: Tjeckien, Grekland, Ungern och Italien. Det framgår av Transparency Internationals nya ranking (CPI) som presenterades på tisdagen. Flest placeringar tappar Grekland som går från 71:a till 78:e plats av de 178 undersökta länderna.

Även i Sverige ökar korruptionen, skriver Transparency Internationals Sveriges ordförande Lars-Göran Engfeldt på DN Debatt, men ökningen är inte säkerställd, enligt organisationens rapport. Lars-Göran Engfeldt pekar särskilt ut Sveriges bristande lagstiftning vad gäller redovisning av partibidrag, som Moderaterna och Kristdemokraterna motsätter sig. Sverige behåller dock sin placering som fjärde bäst i världen.

Makedonien var det enda europeiska landet där den upplevda korruptionen minskade det gångna året.

CPI-indexet rankar länder efter upplevd korruption i den offentliga sektorn. Rankningen baseras på undersökningar gjorda av nationella och internationella institutioner och forskningsinstitut. Undersökningarna tittar på människors upplevda korruption gällande frågor om bland annat mutning av offentliganställda, förskingring av offentliga medel och effektiviteten i korruptionsbekämpningen.

Mer fakta

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret